Se pregătesc schimbări la testul pentru cetățenia americană. De ce sunt îngrijorați cei care au cunoștințe reduse de limba engleză

Se pregătesc schimbări la testul pentru cetățenia americană. De ce sunt îngrijorați cei care au cunoștințe reduse de limba engleză

Testul de cetățenie americană este în curs de actualizare, iar unii imigranți și avocați se tem că modificările vor afecta persoanele care susțin testul și care au un nivel mai scăzut de cunoaștere a limbii engleze.

Drapelul SUA

Testul de naturalizare este unul dintre pașii finali către cetățenie, un proces care durează luni și care necesită rezidență permanentă legală timp de ani de zile înainte de a aplica, scrie apnews.com.

Mulți sunt încă zguduiți după ce administrația fostului președinte republican Donald Trump a schimbat testul în 2020, făcându-l mai lung și mai dificil de trecut. În câteva luni, președintele democrat Joe Biden a preluat mandatul și a semnat un ordin executiv menit să elimine barierele în calea cetățeniei. În acest spirit, testul de cetățenie a fost schimbat înapoi la versiunea sa anterioară, care a fost actualizată ultima dată în 2008.

În decembrie, autoritățile americane au declarat că testul trebuia actualizat după 15 ani. Noua versiune este așteptată la sfârșitul anului viitor.

Serviciile americane pentru cetățenie și imigrație propun ca noul test să adauge o secțiune de vorbire pentru a evalua competențele în limba engleză. Un ofițer ar arăta fotografii ale unor scenarii obișnuite, cum ar fi activitățile zilnice, vremea sau mâncarea și i-ar cere solicitantului să descrie verbal fotografiile.

În cadrul testului actual, un ofițer evaluează capacitatea de exprimare orală în timpul interviului de naturalizare, punând întrebări personale la care solicitantul a răspuns deja în documentele de naturalizare.

"Pentru mine, cred că ar fi mai greu să mă uit la poze și să le explic", a declarat Heaven Mehreta, care a emigrat din Etiopia în urmă cu 10 ani, a trecut testul de naturalizare în luna mai și a devenit cetățean american în Minnesota în iunie.

Mehreta, în vârstă de 32 de ani, a declarat că a învățat limba engleză ca adult după ce s-a mutat în SUA și a constatat că pronunția este foarte dificilă. Ea se teme că adăugarea unei noi secțiuni de vorbire bazată pe fotografii, mai degrabă decât pe întrebări personale, va face testul mai greu pentru alții ca ea.

Shai Avny, care a emigrat din Israel în urmă cu cinci ani și a devenit cetățean american anul trecut, a declarat că noua secțiune de vorbire ar putea, de asemenea, să crească stresul pe care candidații îl simt deja în timpul testului.

"Stând lângă cineva din guvernul federal, poate fi intimidant să vorbești și să discuți cu el. Unii oameni au oricum această teamă. Atunci când nu este prima ta limbă, poate fi și mai dificil. Poate că vei fi nervos și nu vei găsi cuvintele pentru a le spune ceea ce trebuie să le descrii", a spus Avny. "Este un test care va determina dacă vei deveni cetățean. Așa că sunt multe de pierdut".

O altă modificare propusă ar face ca secțiunea de educație civică privind istoria și guvernul SUA să fie cu alegere multiplă în loc de formatul actual de răspuns oral scurt.

Bill Bliss, un autor de manuale de cetățenie din Massachusetts, a dat un exemplu într-o postare pe blog despre cum testul ar deveni mai dificil, deoarece ar necesita o bază mai mare de cunoștințe.

La o întrebare actuală de educație civică, un ofițer îi cere candidatului să numească un război purtat de SUA în anii 1900. Pentru a răspunde corect la întrebare, candidatul trebuie să spună doar unul dintre cele cinci răspunsuri acceptabile - Primul Război Mondial, Al Doilea Război Mondial, Războiul din Coreea, Războiul din Vietnam sau Războiul din Golf.

Dar în formatul cu variante multiple de răspuns propus, solicitantul va citi întrebarea respectivă și va selecta răspunsul corect din următoarele opțiuni:

A. Războiul civil

B. Războiul mexicano-american

C. Războiul din Coreea

D. Războiul hispano-american

Candidatul trebuie să cunoască toate cele cinci războaie purtate de SUA în anii 1900 pentru a selecta singurul răspuns corect, a spus Bliss, iar acest lucru necesită un "nivel semnificativ mai ridicat de cunoaștere a limbii și de abilitate de a susține testul".

În prezent, candidatul trebuie să răspundă corect la șase din zece întrebări de educație civică pentru a trece examenul. Aceste 10 întrebări sunt selectate dintr-o bancă de 100 de întrebări de educație civică. Solicitantului nu i se spune ce întrebări vor fi selectate, dar poate vedea și studia cele 100 de întrebări înainte de a da testul.

Lynne Weintraub, coordonator pentru cetățenie la Centrul de engleză ca a doua limbă al bibliotecii Jones din Massachusetts, a declarat că formatul propus pentru secțiunea de educație civică ar putea face testul de cetățenie mai dificil pentru persoanele care au dificultăți în a citi limba engleză. Printre aceștia se numără refugiații, imigranții în vârstă și persoanele cu dizabilități care interferează cu performanța lor la test.

"Avem o mulțime de studenți care sunt refugiați și care vin din țări devastate de război, unde poate nu au avut șansa de a termina școala sau chiar de a merge la școală", a declarat Mechelle Perrott, coordonator pentru cetățenie la Colegiul de Educație Continuă al San Diego Community College District din California.

"Este mai dificil să înveți să citești și să scrii dacă nu știi cum să faci asta în prima ta limbă. Aceasta este principala mea preocupare în legătură cu testul cu alegere multiplă; este vorba de multă lectură", a spus Perrott.

Serviciile de cetățenie și imigrație ale SUA au declarat într-un anunț din decembrie că modificările propuse "reflectă cele mai bune practici actuale în proiectarea testelor" și vor contribui la standardizarea testului de cetățenie.

În conformitate cu legea federală, majoritatea solicitanților care vor să obțină cetățenia trebuie să demonstreze că înțeleg limba engleză - inclusiv capacitatea de a vorbi, citi și scrie cuvinte de uz curent - și să demonstreze că au cunoștințe despre istoria și guvernul Statelor Unite.

Agenția a precizat că va efectua o testare la nivel național a modificărilor propuse în 2023, cu posibilități de feedback din partea publicului. Apoi, un grup extern de experți - în domeniile achiziției de limbi străine, educației civice și elaborării testelor - va analiza rezultatele testului și va recomanda modalități de a implementa cel mai bine modificările propuse, care ar putea intra în vigoare la sfârșitul anului viitor.

În prezent, Statele Unite au cel mai ușor test de cetățenie în comparație cu alte țări occidentale - inclusiv Germania, Canada și Regatul Unit -, potrivit lui Sara Goodman, profesor de științe politice la Universitatea din California, Irvine.

La testul din SUA, candidații trebuie să răspundă corect la șase din zece întrebări pentru a trece testul. Aproximativ 96% dintre candidați trec testul, potrivit unor estimări recente. Testul este la un nivel de limba engleză de "începător ridicat", a spus Goodman, iar o bancă de întrebări cu răspunsuri este pusă la dispoziție pentru a fi studiată în prealabil.

Însă la testul din Germania, Goodman a spus că pentru a trece testul, candidații trebuie să răspundă corect la 17 din 33 de întrebări. Aproximativ 90% dintre candidați trec testul, potrivit unor estimări recente. Testul este la un nivel "intermediar" al limbii germane, potrivit lui Goodman. Și este pusă la dispoziție o bancă de întrebări cu răspunsuri.

Testele din Canada și Marea Britanie sunt și mai dificile, iar la cel din urmă nu este oferită o bancă de întrebări, a precizat Goodman.

Nu toată lumea este de acord

"Este important pentru noi să avem măcar un test de educație civică în primul rând? Nu știu răspunsul la această întrebare", a declarat Corleen Smith, director al serviciilor de imigrație la International Institute of Minnesota, o organizație non-profit care pune în legătură imigranții cu resursele.

Smith a declarat că USCIS evaluează deja dacă solicitanții au antecedente penale, dacă plătesc taxe și dacă își susțin financiar copiii.

"Ei evaluează deja această parte a trecutului tău. Este de asemenea important să cunoști aceste informații despre istorie și guvern și să fii capabil să le memorezi?" a spus Smith, adăugând: "Oamenii care s-au născut în SUA și sunt cetățeni născuți pe cale naturală - mulți dintre ei nu știu multe dintre aceste răspunsuri la întrebările legate de istorie și guvern."

Mai mult de 1 milion de persoane au devenit cetățeni americani în anul fiscal 2022, unul dintre cele mai mari numere înregistrate din 1907, cel mai vechi an cu date disponibile iar USCIS a redus cu peste 60% numărul uriaș de cereri de naturalizare restante față de anul precedent, potrivit unui raport al USCIS publicat tot în decembrie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat