Se pregătește un scandal la decernarea Premiilor Nobel, din cauza Federației Ruse

Se pregătește un scandal la decernarea Premiilor Nobel, din cauza Federației Ruse

Critici dure au fost provocate de decizia de a-l invita pe ambasadorul Rusiei la un banchet cu ocazia decernării premiilor Nobel.

Foto: Arhiva Adevărul

În Suedia, un număr de politicieni plănuiesc să ignore ceremonia Nobel din cauza invitației la eveniment, primite de reprezentanții Rusiei.

După cum relatează „ Adevărul European ” cu referire la Aftonbladet, mai mulți lideri ai partidelor de opoziție și-au anulat invitațiile, iar unii reprezentanți guvernamentali iau în considerare posibilitatea de a refuza să participe la eveniment.

În special, șeful Partidului Liberal, Carl Johan Georg Persson, a făcut o declarație corespunzătoare.

Nu voi sta și nu voi ridica un toast pentru ambasadorul rus în timp ce dezgustătorul și sângerosul război de agresiune al lui Putin în Ucraina continuă”, a subliniat el.

Muharrem Demirok, liderul Partidului de Centru, plănuiește, de asemenea, să ignore ceremonia dacă ambasadorul rus este prezent.

"Așteptam cu nerăbdare să particip la ceremonie. Dar, în timp ce Rusia este în război cu Ucraina, nu pot participa la aceeași petrecere cu ambasadorul lor. Sunt bucuros să sărbătoresc cercetarea și progresul, dar nu indiferent de circumstanțe", a scris acesta pe Twitter.

De asemenea, liderul Partidului de Stânga Suedez, Nushi Dadgostar, a subliniat că nu va participa la ceremoniile Nobel împreună cu reprezentantul Federației Ruse „în timp ce bombele cad peste Ucraina”.

Fostul premier și lider al social-democraților Magdalena Andersson a spus că nu a primit o invitație la ceremonie, dar organizatorii evenimentului ar trebui să „se gândească serios la ce înseamnă să inviți la ceremonia de premiere un reprezentant al unui regim care duce un război dezgustător și ilegal în Ucraina și amenință și Suedia”.

În plus, prim-ministrul țării Ulf Kristersson a subliniat: decizia de a invita Rusia a supărat mulți oameni atât în Suedia, cât și în Ucraina. Oficialul subliniază că și el „a reacționat tranșant”, dar Fundația Nobel ia propriile decizii.

Dar nu aș invita Rusia dacă aș fi responsabil acum de ceremonia de premiere”, a subliniat el, dar nu a precizat dacă va participa la ceremonie.

Reprezentanții familiei regale a Suediei nu au făcut încă niciun comentariu cu privire la invitația reprezentanților statului agresor.

După cum a raportat UNIAN, Fundația Nobel a decis să invite pe ambasadori din Federația Rusă și din Belarus la evenimentele de decernare a Premiilor Nobel din acest an. În special, au fost invitați reprezentanți ai misiunilor diplomatice din toate țările cu ambasade în Suedia și Norvegia, inclusiv Rusia, Belarus și Iran. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko, a subliniat că Fundația Nobel a decis să reia practica de a invita ambasadorii Rusiei și Belarusului la ceremonia de decernare a Premiului Nobel.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat