Se scumpesc taxele la facultățile din România. Care sunt noile sume anuale pentru învățământul superior

Se scumpesc taxele la facultățile din România. Care sunt noile sume anuale pentru învățământul superior

Mai toate universitățile de stat din țară anunță că le vor cere mai mulți bani studenților admiși la locurile cu taxă.

Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai

Dacă unele cresc tariful doar cu 300 de lei pe an, la altele majorarea ajunge și la 1500 de lei. Explicația principală vine din scumpirea utilităților, iar taxele mărite se vor aplica doar noilor studenți pentru că cei care studiază deja să nu fie împinși să renunțe din cauza scumpirilor.

La Facultatea de Teatru și Film din cadrul UBB din Cluj tariful anual de studii pentru cei admişi la locurile cu taxă va creşte de la 5000 de lei la 6500 de lei.

Claudiu Turcuș, Prodecan Facultatea de Teatru și Film UBB: „Creşterea acestor taxe, fireşte că este corelată în primul rând cu transformările din societate, cu creşterea facturilor de utilităţi. O taxă şcolara are menirea de acoperi costurile de şcolarizare a unui cetăţean şi n-ar trebui să înţelegem taxa ca fiind generatoare de profit".

Și la Facultatea de Drept din Cluj, taxa va crește de la 3600 la 5000 lei. Aici, rata abandonului a ajuns la 20%. De cele mai multe ori părinţii sunt cei care plătesc taxa studenţilor, arată stirileprotv.ro .

Daniel David, Rector UBB: „Taxele se aplică pentru cei care vor intra de acum în sistem, deci nu se aplică de la studenţii pe care îi avem acuma".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...