Se sparge BUBOIUL de la CCR? D.Morar a propus DESFIINȚAREA Secției speciale PSD de anchetare a magistraților!

Se sparge BUBOIUL de la CCR? D.Morar a propus DESFIINȚAREA Secției speciale PSD de anchetare a magistraților!

Se sparge BUBOIUL de la CCR? D.Morar a propus DESFIINȚAREA Secției speciale PSD de anchetare a magistraților! Curtea Constituțională (CCR) a avut miercuri 27 februarie un comportament bizar, amânând absolut toate cauzele pe care le avea pe ordinea de zi după o ședință fulger care a durat mai puțin de un sfert de oră. De ce? Pentru că Daniel Morar făcuse un raport privind declararea drept neconstituțională a ordonanței de urgență privind SIIJ! Azi, dosarul privind Secția PSD de anchetare a magistraților se află din nou pe masa judecătorilor CCR.

Fenomene paranormale la CCR

 Printre dosarele aflate pe masa judecătorilor în 27 februarie se afla și sesizarea făcută de PNL și USR împotriva legii de adoptare a ordonanței de urgență prin care a fost operaționalizată Secția de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ). Dezbaterea sesizării mai fusese amânată o dată în ședința din 16 ianuarie pe motiv că Daniel Morar, judecătorul raportor, nu a depus raportul cu concluzii, au declarat surse din cadrul CCR pentru G4Media.ro .

Cauza a fost reprogramată o lună și jumătate mai târziu, pentru 27 februarie. Potrivit surselor citate, acum o lună, Daniel Morar a trimis celorlalți judecători raportul privind SIIJ pentru ca toți să-l poată citi până la ședința în care era programată dezbaterea. În document, Morar recomanda respingerea sesizării depuse de PNL și USR, lucru care echivala cu constatarea constituționalității ordonanței de operaționalizare a Secției speciale de anchetare a magistraților. ”Argumentele de respingere a sesizării au fost ample”, au explicat surse din CCR pentru G4Media.ro.

Ulterior, acum două săptămâni, Daniel Morar le-a trimis colegilor judecători de la CCR un nou raport, ale cărui concluzii erau diametral opuse față de cele ale raportului inițial transmis cu câteva zile înainte. El recomanda de această dată admiterea sesizării opoziției și, deci, declararea drept neconstituțională a ordonanței de urgență privind SIIJ.

Drept urmare, în debutul ședinței de miercuri, 27 februarie, judecătoarea Maia Teodoroiu și-a exprimat nedumerirea cu privire la cele două recomandări diametral opuse transmise de Daniel Morar și a cerut amânarea dezbaterii, au explicat sursele citate.

Potrivit acestora, președintele CCR, Valer Dorneanu, și-a exprimat și el mirarea față de răzgândirea judecătorului Morar și a fost de acord cu solicitarea de amânare a dosarului.

”Dacă se amână această cauză, atunci să se amâne toate cele de pe ordinea de zi”, ar fi fost replica lui Daniel Morar, fără să explice motivul pentru care și-a schimbat, în doar câteva zile, opinia cu 180 de grade.

”De acord”, ar fi spus Valer Dorneanu, iar ședința s-a încheiat în mai puțin de 15 minute. Toate dosarele au fost amânate pentru azi, 13 martie.

Înființarea Secției speciale de anchetare a magistraților a fost făcută în 2017, prin modificarea legii privind organizarea judiciară, una dintre legile justiției. Atacată la Curtea Constituțională, noua prevedere a primit undă verde în ianuarie 2018. După ce legea a întrat în vigoare, în iulie 2018, Guvernul a adoptat, în octombrie, o Ordonanță de Urgență prin care a fost operaționalizată secția specială în cadrul Parchetului General care va ancheta cauzele cu magistrați (detalii aici). Ordonanța de urgență a fost apoi adoptată și de Parlament, iar PNL și USR au atacat legea la Curtea Constituțională în decembrie 2018.

Pe 15 februarie, procurorul SIIJ Adina Florea a chemat-o la audieri pe fosta șefă DNA, Laura Codruța Kovesi, în urma unui denunț făcut de fugarul Sebastian Ghiță în decembrie anul trecut. Fugit în Serbia, după ce a fost trimis în judecată în mai multe dosare de corupţie, Ghiţă susţinea că, în anul 2011, Kovesi i-a cerut să achite 200.000 de euro pentru aducerea lui Nicolae Popa cu un avion din Indonezia, pe numele căruia exista un mandat internaţional de arestare.

Pe baza denunțului făcut de Ghiță, Adina Florea a acuzat-o pe Laura Codruța Kovesi de luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă.

La o zi după amânarea dezbaterii privind constituționalitatea SIIJ, Laura Codruța Kovesi a fost citată din nou, pentru data de 7 martie, la Secția specială.  Exact în ziua de 7 martie, în cadrul conferinței președinților din Parlamentul European – liderii grupurilor politice și președintele forului – se vor decide următorii pași de urmat în privința numirii procurorului-șef european înainte de demararea negocierilor cu Consiliul Uniunii. În această săptămână, Laura Codruţa Kovesi a fost audiată de comisiile CONT şi LIBE din Parlamentul European pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef european. Ea s-a clasat pe prima poziţie între candidaţi după votul dat separat de ambele comisii.

--

Prima care a scris despre acest subiect a fost jurnalista Sorina Matei, pe Facebook. Subiectul a fost comentat și de jurnalistul Liviu Avram, tot pe Fb. Însă cea care a avut cea mai misterioasă postare a fost Ioana Ene Dogioiu!


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria