Se sparge PSD? Dăncilă, atac în miez de noapte la Ciolacu, după adoptarea Legii privind Autonomia Ținutului Secuiesc!

Se sparge PSD? Dăncilă, atac în miez de noapte la Ciolacu, după adoptarea Legii privind Autonomia Ținutului Secuiesc!

Se sparge PSD? Dăncilă, atac în miez de noapte la Ciolacu, după adoptarea Legii privind Autonomia Ținutului Secuiesc!

Fostul lider al PSD și premier al României, Viorica Dăncilă, il acuza pe actualul lider al partidului, Marcel Ciolacu, de „inconstienta politica” dupa ce Camera Deputatilor a adoptat tacit legea privind autonomia Tinutului Secuiesc.

„Adoptarea tacită a proiectului de lege care acordă autonomie așa-zisului Ținut Secuiesc este o chestiune extrem de gravă, din toate punctele de vedere. Este un afront la adresa suveranității statului român.

Nicio epidemie, nicio izolare nu poate justifica o astfel de scăpare de procedură. Adoptarea chiar și tacită a unei propuneri legislative de o asemenea gravitate nu arată doar o totală lipsă de profesionalism, ci și inconștiență politică.

Senatul e acum dator să repare această oribilă greșeală.”, a scris Dăncilă pe Facebook la ora 00.30.

Document incendiar/Marcel Ciolacu, președintele PSD, a convocat pe 23 martie o ședință secretă a Camerei Deputaților pentru a trece Legea Autonomiei Ținutului Secuiesc! Într-o declarație dată marți pentru Evz, Ciolacu spunea că nu știe cum a trecut proiectul de lege de Camera Deputaților!

Sedinta Camerei Deputatilor din 23 aprilie 2020
 12. Propunerea legislativă privind Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc; Pl-x 670/2019; (adoptată propunerea legislativă ca urmare a depăşirii termenului constituţional.)    
consulta fisa PL nr.  670/2019

După o scurtă pauză

Domnul Ion-Marcel Ciolacu :

În perioada aceasta, de 5 minute, vă informez că în conformitate cu prevederile art. 15 alin. (2) şi alin. (3) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, publicată astăzi...

Acestea sunt?

Iniţiativele legislative pentru care Camera Deputaţilor este primă Cameră sesizată şi ale căror termene pentru dezbatere şi vot final au fost depăşite.

1. Propunerea legislativă privind Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc; Pl-x 670/2019; lege organică; primă Cameră sesizată.

Data la care se împlineşte termenul constituţional pentru dezbatere şi vot final - 25 martie 2020.

„Nu am cunostinta despre acest proiect, nu a ajuns la mine, pe ordinea de zi. Sunt foarte putine proiecte care trec prin adoptare tacita prin Camera Deputatilor, dar se mai intampla. Probabil ca a stat prea mult timp la comisii si daca nu s-a cerut prelungirea termenului pentru adoptarea raportului, a trecut. Acest lucru nu inseamna ca va fi adoptat. De la Camera Deputatilor merge la Senat, unde vor avea loc dezbateri, iar acolo va fi respins cu siguranta. O astfel de lege, care contravine Constitutiei nu va fi adoptata niciodata”, a declarat Marcel Ciolacu pentru  EVZ .

Camera Deputaților a adoptat tacit un proiect de lege care prevede acordarea autonomiei pentru Ținutul Secuiesc. Acesta a fost înaintat către Senat, care este for decizional.

Conform  site-ului  Camerei Deputaților, proiectul a fost elaborat de deputații UDMR  Biro Zsolt Isvan  și  Kulcsar – Terza Jozsef – Gyorgy  și a fost depus la prima cameră în 23 decembrie. Expunerea de motive care a stat la baza inițiativei legislative a celor doi parlamentari maghiari poate fi citită  aici.

Data la care s-a împlinit termenul constituțional pentru dezbatere și vot a fost 25 martie 2020, iar consultarea publică ar fi putut avea loc până la 7 februarie.

Proiectul a primit aviz negativ de la Consiliul Legislativ, dar și de la Consiliul Economic și Social și un  punct de vedere negativ de la Guvern . Cu toate acestea, proiectul  a fost adoptat  în 23 aprilie, ca urmare a depășirii termenului de 45 de zile în care putea fi supus la vot.

 

Conform proiectului adoptat de Camera Deputaților, Ținutul Secuiesc este delimitat astfel: ”Teritoriul regiunii autonome cuprinde actualele judeţe Covasna şi Harghita, precum şi scaunul istoric Mureş (Marosszék) care aparţine judeţului Mureş. Scaunele sunt teritorii tradiţionale secuieşti:

a) Scaunul Kézdi (Kézdiszék), care cuprinde localităţile aparţinătoare, având reşedinţa la Târgu Secuiesc (Kézdivásárhely),
b) Scaunul Orbai (Orbaiszék), care cuprinde localităţile aparţinătoare, având reşedinţa la Covasna (Kovâszna)
c) Scaunul Sepsi (Sepsiszék), care cuprinde localităţile aparţinătoare, având reşedinţa la Sfântu Gheorghe (Sepsiszentgyörgy)
d) Scaunul Ciuc (Csíkszék), care cuprinde localităţile aparţinătoare, având reşedinţa la Miercurea Ciuc (Csikszereda)
e) Scaunul Odorhei (Udvarhelyszék), care cuprinde localităţile aparţinătoare, având reşedinţa la Odorheiu Secuiesc (Székelyudvarhely)
f) Scaunul Gheorgheni (Gyergyószék), care cuprinde localităţile aparţinătoare, având reşedinţa la Gheorgheni (Gyergyószentmiklós)
g) Scaunul Mureş (Marosszék), care cuprinde localităţile aparţinătoare, având reşedinţa la Târgu Mureş (Marosvásárhely)
h) Scaunul Micloşoara-Brăduţ (Miklósvár-Bardoc) (Miklósvár-Bardocszék), care cuprinde localităţile aparţinătoare, având reşedinţa la Baraolt (Barót)”.

-------------

Sunteţi aici:  Prima pagină  >  Urmarirea procesului legislativ  > Pl-x 670/2019
Urmarirea procesului legislativ
Camera Deputatilor
Pl-x nr. 670/2019
 
 
Propunere legislativă privind Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc Nr. înregistrare: - B.P.I.: 898/18-12-2019 - Camera Deputatilor: 670/23.12.2019 - Senat:  L234/2020  Procedura legislativa: cf. Constitutiei revizuita în 2003 Camera decizionala: Senatul Termen adoptare: 45 zile pentru Camera Deputatilor ca prima Camera sesizata
Data la care se împlineste termenul constitutional pentru dezbatere si vot final: 25.03.2020 Tip initiativa: Propunere legislativa Caracter: organic Procedura de urgenta: nu Stadiu: la Senat Initiator: 2 deputati, din care: - UDMR:  Biro Zsolt-IstvanKulcsár-Terza József-György  Consultare publica: Termen: 07.02.2020
Numar propuneri/sugestii validate: 0 Consultati:  Format PDF - 252 kb  Expunerea de motive  Format PDF - 1024 kb  Forma iniţiatorului mai multe documente la  caseta electronica a deputatului
Derularea procedurii legislative
Data       Actiunea    CD 23.12.2019     prezentare în Biroul Permanent al Camerei Deputatilor  Format PDF - 37 kb  Adresa iniţiatorului       înregistrat la Camera Deputatilor pentru dezbatere       solicitare aviz de la Consiliul Legislativ
termen: 07-02-2020
      solicitare punct de vedere de la Guvern
termen: 07-02-2020
      solicitare aviz de la Consiliul Economic si Social
termen: 07-02-2020
15.01.2020     primire aviz de la Consiliul Economic si Social - cu nr.63/07.01.2020 (negativ)  Format PDF - 2048 kb  Avizul Consiliului Economic şi Social 07.02.2020     primire aviz de la Consiliul Legislativ - cu nr.83/07.02.2020 (negativ)  Format PDF - 4096 kb  Avizul Consiliului Legislativ 10.02.2020     prezentare în Biroul Permanent al Camerei Deputatilor       trimis pentru raport la:  Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului
termen depunere amendamente: 17.02.2020
termen depunere raport: 20.02.2020
      trimis pentru aviz la:  Comisia pentru buget, finanţe şi bănci
Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale
Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi  26.02.2020     primire aviz de la:  PDF format   Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale  04.03.2020     primire raport de respingere de la:  PDF format   Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului
face parte din categoria legilor organice
09.03.2020     înscris pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor 16.04.2020     primire punct de vedere de la Guvern - cu nr.2532/14.04.2020 (negativ)  Format PDF - 2048 kb  Punctul de vedere al Guvernului (pag.3, poz.8) 23.04.2020     dezbatere în plenul Camerei Deputatilor
consultati  stenograma  sedintei
23.04.2020     adoptata de Camera Deputatilor
ca urmare a depasirii termenului de 45 de zile, potrivit  art.75  alin.(2) teza a III-a din Constitutia României republicata
329385 b    Forma adoptată de Cameră  SE 23.04.2020     înaintat la Senat
 
 

 Galerie foto și documente


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”