Se strică vremea în toată țara. Unde sunt așteptate lapoviță și ninsori și cât scad temperaturile

Se strică vremea în toată țara. Unde sunt așteptate lapoviță și ninsori și cât scad temperaturile

După vremea neobișnuit de caldă vine frigul. Meteorologii anunță temperaturi și cu 10-12 grade Celsius mai scăzute, iar la munte sunt așteptate lapovițe și ninsori. În vestul, nordul și centrul țării, vremea se schimbă radical.

Vremea se strică în toată țara FOTO pixabay

Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), sâmbătă, 17 septembrie, vremea va deveni răcoroasă în vestul, nordul şi centrul ţării, unde cerul va fi mai mult noros şi temporar va ploua pe arii extinse. Spre sfârşitul intervalului, la munte, la altitudini mari, se vor semnala precipitaţii mixte. În regiunile sudice şi sud-estice va fi în continuare cald pentru această dată, iar instabilitatea atmosferică se va manifesta mai ales în a doua parte a zilei şi noaptea, prin înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice şi izolat de grindină.

În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, cantitățile de apã vor depăşi local 25l/mp, iar izolat în special în zonele montane şi submontane, 60 l/mp. Pe parcursul zilei vântul va sufla slab şi moderat, însă noaptea se va intensifica în cea mai mare parte a ţării, cu viteze la rafală de peste 80 km/h în zona montană înaltă, iar în rest, în general cu 60 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra între 18 grade Celsius în nord şi nord-vest şi 33 grade Celsius în extremitatea de sud-est, iar cele minime vor fi cuprinse între 7 şi 17 grade Celsius, mai ridicate pe litoral, anunță meteorologii.

În București vremea va fi caldă pentru această dată, dar şi în general instabilă. Cerul va avea înnorări temporare, mai accentuate îndeosebi seara şi noaptea, când vor fi averse şi descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări spre sfârşitul intervalului, când la rafală se vor atinge viteze de 55km/h, dar de scurtă durată şi în timpul ploilor. Temperatura maximă se va situa în jurul a 30 grade Celsius, iar cea minimă va fi de 14 grade Celsius, conform ANM.

De duminică se face frig în toate regiunile

De duminică, 18 septembrie, se face frig în toate regiunile. Vremea va fi deosebit de rece pentru această dată în vest, nord şi centru, iar în rest răcoroasă. Vântul va avea intensificări în toată ţara, mai susţinute la munte şi în regiunile sudice, în general cu viteze de 70 km/h, iar pe creste rafalele vor depăşi 100 km/h.

În regiunile intracarpatice, conform meteorologilor, nebulozitatea va fi persistentă îndeosebi pe parcursul zilei când temporar va ploua pe arii extinse, iar cantităţile de apă mai pot fi însemnate. La munte, la altitudini mari, precipitaţiile vor fi şi sub formã de lapoviţă şi ninsoare.

În sudul şi estul ţării, cerul va fi temporar noros, iar ploile se vor semnala pe arii restrânse. Temperaturile maxime vor fi de la 10 grade Celsius în nordul teritoriului şi în depresiuni şi 24 grade Celsius în sud-est, iar cele minime vor fi cuprinse în general între 4 şi 12 grade Celsius.

Și în Capitală se va răci accentuat și va bate vântul cu putere. Cerul va fi variabil, temporar cu unele înnorări la începutul intervalului când vor mai fi condiţii să plouă slab. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 22 grade Celsius, iar cea minimp va fi cuprinsă între 8 și 10 grade Celsius.

Luni, 19 septembrie, se face și mai frig

Luni, 19 septembrie, va fi foarte frig, avertizează meteorologii. Vremea se va menţine deosebit de rece pentru această dată în vestul, nordul, centrul şi nord-estul ţării, iar în rest valorile termice vor fi apropiate de mediile multianuale. Cerul va fi temporar noros şi local se vor semnala ploi slabe, pe parcursul zilei în jumătatea de nord, iar noaptea cel mai probabil în regiunile sudice. În zona montană înaltă precipitaţiile vor fi mixte.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări la munte, în special pe creste, iar local şi temporar şi în rest. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 14 şi 24 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 4 şi 14 grade Celsius, mai scăzute în depresiunile intramontane, spre 1 grad Celsius.

În București, pe pe parcursul zilei vremea va fi predominant frumoasă cu cerul variabil, însă noaptea se va înnora treptat şi vor fi condiţii pentru ploi slabe. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 23 grade Celsius, iar cea minimă se va situa între 9 și 11 grade Celsius.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria