Se va lăsa Europa umilită de infractorii disperați? Dimensiunea scandalului Kovesi

Se va lăsa Europa umilită de infractorii disperați? Dimensiunea scandalului Kovesi

Se va lăsa Europa umilită de infractorii disperați? Dimensiunea scandalului Kovesi. Comisia de la Venetia si GRECO au criticat in termeni extrem de duri infiintarea sectiei speciale pentru faptele comise de magistrati. Ambele foruri europene au cerut renuntarea la aceasta sectie pentru ca "cel mai probabil va submina independenta procurorilor si judecatorilor romani si increderea publicului in justitie".

Parlamentul European, cel care o va audia pe Codruta Kovesi pentru functia de procuror european, cerea, printr-o Rezolutie adoptata in noiembrie cu o uriasa majoritate, ca statul roman sa respecte intocmai Recomandarile Comisiei de la Venetia, adica inclusiv sa renunte la sectia pentru magistrati.

Punerea sub acuzare a Laurei Codruta Kovesi este exact ceea ce Comisia de la Venetia, GRECO si Comisia Europeana avertizau ca se va intampla: sectia pentru magistrati a devenit un autentic pluton de executie, a carui principala tinta este acum Codruta Kovesi, care trebuie impiedicata cu orice pret sa devina procuror-sef european.

Iar ancheta impotriva dnei Kovesi este condusa de un procuror extrem de controversat, Adina Florea, despre care se speculeaza ca ar fi avut o legatura cu Protocolul sifonat de la Constanta si ajuns la Darius Valcov. Adina Florea este aleasa lui Tudorel Toader sa fie procuror sef DNA, dar care a fost respinsa in unanimitate de sectia pentru procurori a CSM.

Adina Florea este un procuror care, in fata acestei sectii pentru procurori, a declarat ca nu s-a simtit niciodata independenta.

Despre acuzatiile aduse dnei Kovesi, lucrurile stau asa: LCK este acuzata ca ar fi luat mita de la Sebastian Ghita. Mita consta in pretul extradarii in tara a unui condamnat definitiv, dat in urmarire internationala, fraudatorul FNI, Nicolae Popa. Deci LCK ar fi luat mita extradarea lui Popa. Doar ca Politia Romana a comunicat oficial ca ea a platit integral pretul transportului, a comunicat numarul de contract, numarul facturii prin care s-a facut plata catre Tiriac Air:

"Referitor la achizitionarea de servicii in domeniul transportului aerian pentru aducerea in tara a inculpatului Nicolae Popa, va informam ca procedura a fost derulata de catre structurile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, conform OUG 34/2006, privind achizitiile publice. In cadrul acestor activitati, negocierile au fost purtate cu trei operatori economici de profil, castigand oferta cea mai mica. Semnarea contractului si decontarea acestuia au intrat in sarcina Politiei Romane. Costurile au fost achitate integral de catre institutie, operatorului economic castigator, suma fiind asigurata din bugetul Ministerul Afacerilor Interne".

Parchetul general, condus de dna Kovesi la vremea aceea, nu avea nici o atributie in extradare, dupa cum spune chiar politia. Si nu spune doar intr-un comunicat oficial, ci a spus-o la PICCJ, cu documente despuse la dosarul deschis in 2017 pe acest subiect.

Toate acestea sunt fapte. Se incearca blocarea Codrutei Kovesi cu acuzatii bricolate de fugarul Ghita, mai credibil pentru procurorul neindependent Florea decat documentele Politiei Romane, de la sectia pentru investigarea magistratilor, considerata din start pluton de executie de catre Comisia de la Venetia si GRECO.

Aceasta nu mai este doar o chestiune interna. Laura Codruta Kovesi este un candidat european ajuns in faza finala a unei proceduri europene. O procedura europeana extrem de transparenta, care si-a incheiat faza tehnica cu acel interviu in fata celor 12 experti internationali care au plasat-o pe Laura Codruta Kovesi pe primul loc.

Plutonul de executie de la sectia speciala si stapanii lui au intrat in coliziune nu cu LCK, nu cu justitia din Romania, au intrat in coliziune cu Parlamentul European si Comisia Europeana. Procedura europeana si institutiile europene sunt lovite in plin, sfidate, calcate in picioare de sectia despre care Comisia de la Venetia avertiza ca va leza independenta magistratilor.

In mod normal, Romania ar fi trebuit sa lase in pace procedura europeana, sa nu incerce sa umileasca Parlamentul European. Ca o sustinea sau nu pe LCK, Dragnea si slugile lui ar fi trebuit sa lase Parlamentul European sa-si ia deciziile, nu sa o blocheze fizic pe dna Kovesi, care ar putea fi pusa sub control judiciar pentru a nu putea parasi tara.

Au mers crescendo, pe masura ce sansele dnei Kovesi de a ocupa functia cresteau. Intai mail-uri si scrisori, apoi acel comunicat despre 18 dosare despre care nu se preciza ca sunt simple plangeri, cum are orice magistrat cu zecile. Si cand au vazut ca n-au obtinut decat sustinerea extremistilor din PE, au pus mana pe "mitraliera" si au trecut la invinuiri, posibil si la control judiciar.

Nu cred ca e cineva care sa nu vada linia rosie care leaga revocarea si acum anchetarea Codrutei Kovesi de anchetarea disciplinara a presedintei ICCJ, de dinamitarea ICCJ, de distrugerea legislatiei, de ordonantele de amnistie mascata care sunt in pregatire.

Am ajuns unde am ajuns pentru ca aceasta Putere a refuzat sa faca ceea ce i-au cerut Comisia de la Venetia, Comisia Europeana si Parlamentul European.

Si in aceste conditii, cheia este acum la Bruxelles si Strasbourg. Parlamentul European si Comisia Europeana se vor lasa umilite de o ceata de infractori care au trecut la un soi de terorism anti-justitie?

Aceasta este intrebarea!

Doar Europa poate decide daca LCK va deveni simbolul victoriei acestui terorism si al coruptiei sau daca va deveni simbolul rezistentei in fata terorismului si a infractorilor dezlantuiti, scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu pe  Ziare.com
 

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...