Sebastian Lăzăroiu: Greva de la STB miroase urât/Ce s-ar ascunde în spatele acțiunii clocite de apropiatul Gabrielei Firea

Sebastian Lăzăroiu: Greva de la STB miroase urât/Ce s-ar ascunde în spatele acțiunii clocite de apropiatul Gabrielei Firea

Analistul politic Sebastian Lăzăroiu a analizat câteva aspecte bizare legate de greva declanșată la STB, arătând că protestul stabilește câteva premiere.

”Vlad Petreanu scrie pe blog că greva a venit suspect de aproape de momentul în care tocmai a fost avizat un audit financiar catastrofal la societatea de transport. Printre nereguli - "facturi umflate pentru piese, plăți ilegale, furnizori scoși din joben, contracte stranii, de numai o zi valabilitate, apărute de nicăieri în afara contractelor cadru, supraconsumuri șocante de combustibil, cumpărarea de piese mult peste necesar"”, scrie Sebastian Lăzăroiu pe Facebook .

Mai departe, Lăzăroiu comentează că greva este mai degrabă ”instrumentată de băieții care au fraudat compania și vor să-și șteargă urmele”, nu de vatmani și șoferi.

”Nu neg că există nemulțumiri ale angajaților. De altfel, știți bine că genul ăsta de job, în economiile avansate, e ocupat de forță de muncă imigrantă. Nu mai e mult până se va întâmpla asta și la noi (încă suntem departe de vehicule de transport calători autonome ca să ne amăgim că vom sări etapa). Dar nemulțumirile trebuie mobilizate cumva, "grevele spontane" sunt rare și apar numai în comunicate sindicale dictate de alții”, mai spune Lăzăroiu.

Următoarea ”coincidență” prezentată este că șeful sindicatului STB este membru PSD și că ar putea fi o premieră acest ”cumul de poziții”.

”Coincidență sau nu, șeful sindicatului STB e consilier (deci membru) PSD. Ideea în sine de lider sindical membru de partid nu avantajează nici sindicatul, nici partidul. Poate mă înșel, dar avem chiar o premieră cu acest cumul de poziții. Fost sindicalist intrat în partid sau fost membru de partid devenit șef de sindicat am mai văzut, nu și sindicalist cu funcție de partid”.

Cu toate că Tribunalul București a stabilit după prima zi de grevă a STB că este ilegală, decizia a fost ignorată, iar mijloacele de transport în comun nu au funcționat nici vineri, 21 ianuarie.

”A doua premieră este continuarea grevei în ciuda deciziei executorii a unei instanțe. Nu-mi amintesc să mai fi văzut așa ceva nici măcar în România.

Dincolo de gravitatea juridică a faptei, e un indiciu că mizele din spate, cele legate de fraudă, sunt serioase.

Politic, Nicușor Dan e într-o situație complicată. Independenții politic încăpățânați ca el sunt victime sigure ale manevrelor partidelor si grupurilor care căpușează bugetul Capitalei prin companiile subordonate. Nicușor nu e nici PNL, nici USR, iar majoritatea pe care se sprijină în consiliu nu mai e aceeași cu majoritatea din parlament. Ce vreau să zic e că greva asta stranie e doar un început și, dacă nu se hotărăște mai repede să intre într-un partid, oricare ar fi acela, chiar și PSD, mandatul lui e eșuat de pe-acum”, mai spune Sebastian Lăzăroiu.

Cine este Vasile Petrariu, liderul de sindicat al STB care a declanșat greva spontană

Vasile Petrariu, liderul Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti (STB), organizaţie cu circa 9.000 de membri, este considerat "creierul" grevei spontane declanșate joi, 20 ianuarie, de angajații STB.

Lăcătuș la bază, este consilier PSD în Consiliul General al Capitalei. El este acționar în Centrul de Sănătate al STB, o clinică medicală cu circa 80 de angajați, care deservește în special angajații societății de transport, potrivit Economedia .

Petrariu a fost numit șef al Federației Sindicatelor din Transporturi și Servicii Publice în luna august și încasează un venit anual de 42.700 de lei de la sindicatul STB. Nu menționează în declarația de avere veniturile încasate de la Centrul de Sănătate al STB, mai arată sursa citată.

Atât Vasile Petrariu, cât și sindicatul STB, au susținut-o pe Gabriela Firea când a candidat pentru a doua oară la Primăria Capitalei. Nicușor Dan a acuzat în 2020 sindicatul că face campanie pro-Firea după ce, în autobaza STB din Militari, a fost transmis un mesaj angajaților din partea Sindicatului Transportatorilor București, condus de Vasile Petrariu.

”„Votează cu cel ce ți-a dat, nu cu cel care promite! Păstrează ce ai, poate se va înmulți! Nu vota cu creierul. E sentimental. Burta simte foamea și neajunsurile! Dacă prezentul e acceptabil, viitorul poate fi sumbru! Fără subvenție, călătoria va fi 7-8 lei! Votezi falimentul? Vezi cu cine votezi!!! Poate serviciul comercial dispare?? NU ALEGI SIGURANȚA FAMILIEI?”, este mesajul pe care angajații STB l-ar fi găsit scris pe o tablă, într-o încăpere din Autobaza Militari.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale