Secesioniştii catalani îndeamnă la "nesupunere civilă" în cazul în care liderii lor vor fi condamnaţi

Secesioniştii catalani îndeamnă la "nesupunere civilă" în cazul în care liderii lor vor fi condamnaţi

La doi ani după ce au organizat un referendum ilegal pentru independenţă, separatiştii catalani au îndemnat marţi la "nesupunere civilă" ca "răspuns masiv" la o eventuală condamnare a liderilor lor, judecaţi pentru tentativa de secesiune din 2017, informează AFP.

Curtea Supremă, care a judecat din februarie până în iunie 12 lideri secesionişti catalani, dintre care nouă sunt în detenţie provizorie, în unele cazuri de aproape doi ani, urmează să-şi facă publică decizia în viitorul apropiat. Pedepse cuprinse între 7 şi 25 de ani de închisoare au fost cerute împotriva acestora.

"O condamnare a reprezentanţilor politici şi sociali ai ţării (Catalonia) ar reprezenta cel mai mare atac împotriva drepturilor noastre fundamentale", a declarat fostul deputat secesionist de extremă stânga David Fernandez, dând citire unui manifest al partidelor şi asociaţiilor separatiste. "Lansăm un apel tuturor cetăţenilor, ca ei să răspundă în mod masiv prin luptă non-violentă şi nesupunere civilă paşnică", a adăugat el, fără a preciza ce acţiuni concrete ar fi preconizate.

Unii dintre responsabilii secesionişti prezenţi au evocat blocarea drumurilor din regiune pentru mai multe zile, manifestaţii de anvergură sau o grevă.

Acest apel la "nesupunere civilă" intervine în ziua celei de-a doua aniversări a referendumului interzis din 1 octombrie 2017, care a fost marcat de violenţe din partea forţelor de ordine trimise de guvernul spaniol pentru a împiedica votul. O manifestaţie va avea loc marţi la Barcelona, începând cu orele 19:00 (17:00 GMT) cu ocazia acestei aniversări.

Referendumul a fost urmat la 27 octombrie de proclamarea unei efemere republici independente de către majoritatea secesonistă, în parlamentul regional. Madridul a suspendat imediat în mod temporar autonomia Cataloniei şi l-a destituit pe şeful guvernului regional, Carles Puigdemont.

Acesta şi alţi câţiva membri ai cabinetului său au fugit în străinătate, în timp ce alţi lideri secesionişti au fost închişi, înainte de a fi judecaţi.

Tensiunile s-au amplificat recent în Catalonia după plasarea în detenţie provizorie, joi, a şapte militanţi secesionişti, acuzaţi că au pregătit "acţiuni violente" în cadrul unui grup total nou, calificat drept "terorist" de Parchet.

Partidele secesioniste, care controlează guvernul catalan, au adoptat în aceeaşi zi în parlamentul regional mai multe moţiuni care sfidează statul spaniol, legitimând nesupunerea civilă sau cerând retragerea Gărzii Civile din Catalonia.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată decăderea unei dive...

2 Scandalul falsului sex oral / „Nu este o gogoriță de cancan, este real și s-ar putea să se transforme într-o che…

3 Regele proștilor și-a băgat partidul în faliment! / Ponta pierde și salariul și Tesla X de 130.000 de euro de l…

4 AUDIO „Vin și te iau din pat și acolo la tine, de față cu mumă-ta și cu tac-tu, îți tai capu’!”

5 Interesant ce spune profesorul de la Yale / Rămâne de văzut dacă a fost prostie sau intenție