Secretar de stat: Accidentul de la fabrica de armament din Cugir, produs pe linia de fabricaţie a trasoarelor

Secretar de stat: Accidentul de la fabrica de armament din Cugir, produs pe linia de fabricaţie a trasoarelor

Cele două femei rănite, din care una foarte grav, în deflagraţia produsă vineri în incinta unei fabrici de armament din Cugir lucrează ca pirotehniste pe linia de fabricaţie a trasoarelor, potrivit secretarului de stat în Ministerul Economiei Cristian Simu.

"Sunt angajate pe post de pirotehniste, adică încarcă încărcătură trasoare în gloanţe", a spus Cristian Simu, originar din Cugir şi anterior numirii sale în Ministerul Economiei director la una din cele două fabrici de armament din oraş.

Simu a explicat că s-a produs un "incident" pe linia de fabricaţie a trasoarelor, incident care a generat un accident de muncă.

"În cursul tehnologiei de încărcare a glonţului, la un moment dat trebuie pusă o încărcătură pirotehnică pentru glonţul trasor. Dumnealor (cele două angajate rănite - n.r.) încărcau această compoziţie pirotehnică. (...) Practic, în timpul încărcării cu încărcătură pirotehnică a trasorului, acesta s-a iniţiat, a luat foc şi a sărit lângă alte trasoare din incintă. A cauzat o ardere violentă a acestor trasoare, ardere violentă care a făcut două victime. (...) În acea zonă se mai aflau nouă persoane, care s-au autoevacuat", a spus demnitarul.

Secretarul de stat a menţionat că, pe lângă ancheta deschisă de procurori, a fost declanşată şi o anchetă internă, care va stabili din punct de vedere tehnic ceea ce s-a întâmplat cu exactitate.

Cristian Simu a adăugat că trasorul în cauză a avut o "traiectorie incontrolabilă", ajungând pe podeaua atelierului, de unde a sărit şi a propagat arderea altor trasoare.

În ceea ce o priveşte pe femeia rănită mai grav, transportată între timp cu un elicopter SMURD la un spital din Bucureşti, aceasta este într-o stare "destul de delicată" şi are arsuri, potrivit unei a doua evaluări medicale, pe mai mult de 70% din corp, a spus Simu. Iniţial, s-a avansat că femeia prezenta arsuri pe 40% din corp.

Cealaltă angajată, care are arsuri minore pe un antebraţ, a primit îngrijiri medicale la spitalul din localitate, de unde a fost externată.

Potrivit secretarului de stat, într-o fabrică de armament se întâmplă "destul de des" incidente, dar în majoritatea cazurilor ele sunt fără urmări grave.

"Incidente se întâmplă destul de des. (...) Aceste incidente de aprindere, din păcate, pot să dea accidente grave. Ţine de temperatură, de umiditate, de felul în care este făcută compoziţia, de calitatea materialului care este în compoziţie. (...) Este o încărcătură care se aprinde destul de uşor. În majoritatea cazurilor, aceste aprinderi sunt declarate incidente fără niciun fel de probleme pentru personal", a mai spus Simu.

Două femei au fost rănite vineri într-o explozie, urmată de un incendiu, într-un spaţiu al Uzinei Mecanice (UM) Cugir care este dat în folosinţă Fabricii de Arme pentru testări, după ce tunelul celei de-a doua fabrici de armament a fost afectat în 12 noiembrie 2018 de o altă explozie, în urma căreia o angajată şi-a pierdut atunci viaţa.

Tot la Fabrica de Arme, în mai 2019, un angajat a fost rănit prin împuşcare, în timp ce se afla în poligonul de încercări.

În Cugir există două fabrici de armament, UM Cugir şi Fabrica de Arme Cugir, desprinse în 2004 din SC Cugir SA, ale cărei baze au fost puse în 1799, în timpul Imperiului Habsburgic, sub denumirea de Fabrica de Fier şi Oţel.

Fabrica de Arme Cugir produce pentru piaţa civilă, americană îndeosebi, arme semiautomate, destinate vânătorii şi tirului sportiv. Pe segmentul militar se produc AKM-uri, produse care fac obiectul contractelor externe. AGERPRES/ (AS - autor: Marinela Brumar, editor: Antonia Niţă, editor online: Ada Vîlceanu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Cum ar putea o gură care se spurcă prin sex oral să ia anafura, agheasma sau să sărute sfintele icoane / Dacă î…

2 Bobonete, înfierbântat după ce-a văzut pozele hot cu Mădălina Ghenea în dormitor

3 Dezvăluiri BNR / Zborurile secrete cu tone de aur românesc la bord

4 Judecător / Ion Cristoiu nu a putut demonstra că nu a colaborat cu Securitatea

5 Așa o fi?