Secretarul apărării SUA acuză Iranul de amestec în toate problemele din Orientul Mijlociu

Secretarul apărării SUA acuză Iranul de amestec în toate problemele din Orientul Mijlociu

Secretarul american al apărării, Jim Mattis, a vizitat miercuri Arabia Saudită, unde s-a întâlnit cu regele Salman și cu prințul Mohammed bin Salman, ministru al apărării și al doilea în linia de succesiune la tron, transmite Reuters.

Înainte de întrevederile oficiale, șeful Pentagonului a declarat că speră ca vizita sa să deschidă calea pentru venirea la Riad a președintelui Statelor Unite, Donald Trump.

Adresându-se presei după dialogul cu înalții oficiali saudiți, Mattis a apreciat că "oriunde te uiți, dacă sunt probleme în regiune, dai de Iran" și că "trebuie să depășim eforturile Iranului de a mai destabiliza o țară și de a mai înființa o miliție de tipul Hezbollah din Liban, dar concluzia e că suntem pe calea cea bună".

Oficialități americane au afirmat, sub rezerva anonimatului, că discuțiile purtate de Mattis cu conducerea de la Riad s-au referit și la problema Yemenului, unde Iranul susține rebelii houthi. Coaliția internațională condusă de Arabia Saudită este de partea președintelui yemenit Abd-Rabbu Mansour Hadi, pe care încearcă să îl readucă la putere. Sursele agenției Reuters au dezvăluit că Statele Unite iau în considerare o implicare mai puternică în sprijinul aliaților lor din Golf, inclusiv prin serviciile de informații.

Houthi controlează în prezent capitala Yemenului, Sanaa, iar coaliția intervine prin lovituri aeriene. În conflictul din Yemen, care durează de mai bine de doi ani, și-au pierdut viața până acum cel puțin 10.000 de oameni și peste trei milioane au fost strămutați. Foametea reprezintă o amenințare permanentă pentru milioane de yemeniți, reamintește Reuters.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA