Secretarul de stat Adrian Sanda, ridicat de procurori (surse)

Secretarul de stat Adrian Sanda, ridicat de procurori (surse)

Secretarul de stat Adrian Sanda, șeful Secretariatului de Stat pentru problemele Revoluționarilor, a fost ridicat, miercuri, de procurorii Parchetului General și dus la audieri, într-un dosar care vizează acordarea titlurilor de luptător cu rol determinant în Revoluția din 1989, au declarat, pentru AGERPRES, surse judiciare.

 

Procurorii și polițiștii au efectuat, miercuri, 21 de percheziții în Capitală și județele Ilfov, Brașov, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin și Vrancea , la domiciliile unor persoane și sediile unor instituții publice.

Printre instituțiile unde au avut loc percheziții se află și Secretariatul de Stat pentru problemele Revoluționarilor, au mai declarat sursele citate.

"Din probele administrate până în acest moment a rezultat că prin OUG nr. 95/2014 a fost modificată și completată Legea nr. 341/2004 (...), în sensul introducerii unei noi categorii de revoluționari și anume 'Luptător cu Rol Determinant' — atribuit celor care în perioada 14 — 22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declanșarea și victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, și-au pus viața în pericol în confruntările cu forțele de represiune, au ocupat și apărat obiectivele de importanță deosebită, care au aparținut regimului totalitar, doar în localitățile în care, în urma acestor acțiuni și confruntări, au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, până la fuga dictatorului. Această modificare legislativă a favorizat apariția, atât la nivelul asociațiilor județene de revoluționari cât și la nivelul celor două instituții publice cu atribuții în acordarea acestor titluri (...), a unor persoane interesate să promoveze acțiunile revoluționarilor din țară, solicitându-le acestora în schimb diferite sume de bani pentru obținerea în mod fraudulos a titlurilor de 'Luptător cu Rol Determinant' în cadrul Revoluției și, implicit, obținerea ilegală a drepturilor bănești aferente", se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Instituțiile publice cu atribuții în acordarea titlurilor sunt Comisia Parlamentară a Revoluționarilor din Decembrie 1989 (CPRD) și Secretariatul de Stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 (SSRD).

Potrivit procurorilor, din anchetă a rezultat faptul că mai multe persoane interesate să obțină calitatea de 'Luptător cu Rol Determinant' au promis, au oferit sau au dat bani ori alte foloase pentru ei sau pentru alții, direct ori indirect, unor persoane din SSPR și CPRD, care aveau influență sau au lăsat să se creadă că au influență asupra unor funcționari din cadrul acestor instituții, "pentru a-i determina pe aceștia să îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească aceste acte contrar acestor îndatoriri".

Persoanele încadrate în categoria 'Luptător cu Rol Determinant' beneficiază de drepturi bănești majorate față de ceilalți revoluționari, ei primind, începând cu data de 1 ianuarie 2015, pe lângă drepturile acordate celorlalte categorii de revoluționari, o indemnizație de gratitudine în valoare de 2.020 de lei/lunar.

"De asemenea, există date că o mare parte din totalul de 3.505 persoane care au obținut până în prezent titlul de 'Luptător cu Rol Determinant' nu îndeplineau condițiile cerute de lege, avizarea pozitivă a acestora la nivelul SSPR sau în urma contestațiilor depuse la CPRD fiind urmarea directă a oferirii unor sume de bani persoanelor care aveau influență asupra membrilor celor două instituții ale statului", se mai arată în comunicatul PÎCCJ.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Mama fetei de 12 ani găsită moartă într-o canapea din București a fost prinsă în Spania / Decesul fetei s-ar fi produs în luna aprilie, prin …

2 Mihai Tudose, în centrul unui scandal de hărțuire sexuală

3 VIDEO Primele imagini arată un dezastru! Apele din barajul Nova Kakhovka au ajuns deja în orașul Herson

4 VIDEO Imagini cu proporțiile dezastrului după distrugerea barajului Nova Kakhovka

5 „Va afecta serios ofensiva ucraineană”