Secretarul de stat al SUA, John Kerry, a sosit în Albania pentru a încuraja reformele anticorupție

Secretarul de stat al SUA, John Kerry, a sosit în Albania pentru a încuraja reformele anticorupție

Secretarul de stat al SUA, John Kerry, a sosit duminică în Albania, pentru a-i încuraja pe responsabilii politici de la Tirana să continue reformele anticorupție care ar crește șansele de aderare a țării la Uniunea Europeană, transmite Reuters.

În capitala albaneză, Kerry are programate întâlniri cu premierul Edi Rama și cu lideri ai opoziției.

Parlamentul de la Tirana discută un pachet major de reforme, susținut de Occident și care include înființarea unei noi instituții anticorupție, după modelul Biroului Federal de Investigații al SUA (FBI), într-o țară care încă se luptă să pună capăt interferențelor între politic și grupările infracționale.

Secretarul de stat își propune "să întărească mesajul că acest pachet legislativ special face parte din procesul de curățare a Albaniei, nu numai pentru a-și susține cauza în fața UE, dar și pentru a îmbunătăți climatul pentru investiții", a declarat pentru Reuters un oficial din Departamentul de Stat, citat sub anonimat.

În decembrie, parlamentul a votat pentru excluderea din politică și din administrația de stat a oricărei persoane cu cazier.

Albania a primit asistență economică susținută din partea SUA, inclusiv 20 milioane de dolari pentru reformarea justiției și a instituțiilor de forță. În schimb, Tirana a ajutat frecvent Washingtonul în obiective de politică externă.

Spre exemplu, Albania a furnizat 15.000 de tone de muniție excedentară, datând din epoca sovietică, luptătorilor kurzi și forțelor de securitate irakiene care luptă împotriva Statului Islamic, a indicat responsabilul din Departamentul de Stat.

În cursul vizitei, John Kerry va aborda cu premierul albanez și problema cetățenilor statelor din Balcani care pleacă să se alăture grupării Statul Islamic în Siria și Irak.

Potrivit oficialilor americani, Albania a eliminat acest fenomen, în ultimele luni nemairaportând nicio plecare, comparativ cu 140 în 2013-2014.

Vizita lui Kerry este prima a unui secretar de stat american în Albania din noiembrie 2012, când Hillary Clinton a ținut un discurs în parlamentul de la Tirana.

AGERPRES/(AS — editor: Irina Cristea, editor online: Anda Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Reacția Pro TV în cazul „angajatului Marius Buga”, cercetat penal într-un dosar de act sexual cu minor

2 Jurnalistul Pro TV, reținut pentru 24 de ore / Marius Buga este acuzat de o faptă oribilă

3 Corespondentul Pro TV Marius Buga, cercetat penal într-un dosar de act sexual cu minor

4 VIDEO „Urât, parcă toată lumea asta ar fi sclavii voștri, v-ați pierdut mințile de la bani”

5 De citit...