Secretarul de stat american Antony Blinken e în Egipt, prima etapă a unui turneu în Orientul Mijlociu

Secretarul de stat american Antony Blinken e în Egipt, prima etapă a unui turneu în Orientul Mijlociu

Secretarul de stat american Antony Blinken a sosit duminică în Egipt, prima etapă a unui turneu de trei zile în Orientul Mijlociu care are loc într-un moment de escaladare a violenţelor între israelieni şi palestinien, relatează Reuters, citată de Agerpres .

Antony Blinken. FOTO EPA EFE jpg

Antony Blinken a avut în agendă, duminică, la Universitatea americană din Cairo. întâlnitri cu lideri ai tineretului egiptean. El a declarat reporterilor că doreşte întărirea "parteneriatului strategic" al Washingtonului cu Egiptul.

Luni, șeful diplomaţiei SUA se va întâlni cu preşedintele egiptean Abdel Fattah El-Sisi şi cu ministrul de externe Sameh Shoukry, pentru a discuta chestiuni regionale ca problemele tranziţiei spre democraţie a Sudanului şi alegerile din Libia, potrivit Departamentului de Stat.

Administraţia Biden a suspendat o parte a ajutorului militar pentru Egipt

Se așteaptă însă și o abordare a subiectului privind preocupările legate de drepturile omului, în condiţiile în care administraţia preşedintelui Joe Biden a suspendat o parte a ajutorului militar pentru Egipt din cauza neîndeplinirii de către acesta a condiţiilor privind aceste drepturi. Militanţii pentru drepturile omului acuză autorităţile egiptene de abuzuri ca tortura şi dispariţiile forţate.

Potrivit Reuters, cea mai mare parte a celor 1,3 miliarde de dolari ajutor militar trimis anual de Washington Egiptului a rămas totuşi intactă. SUA consideră că administraţia de la Cairo a făcut progrese cu privire la reducerea detenţiilor pe criterii politice.

Situaţia din Iran şi din Ucraina, pe agendă lui Blinken

Antony Blinken va ajunge luni la Ierusalim , pentru a reitera apelurile SUA la calm şi sprijinul Statelor Unite pentru o soluţie cu două state, deşi oficiali americani au admis că reluarea tratativelor de pace nu este probabilă în viitorul apropiat.

Amintim că un raid israelian dintr-o tabără de refugiaţi din Cisiordania s-a soldat joi cu zece morţi, iar vineri un palestinian a împuşcat mortal şapte persoane în apropierea unei sinagogi din Ierusalim.

Antony Blinken va ajunge şi la Ramallah, pentru a se întâlni cu preşedintele Autorităţii palestiniene Mahmoud Abbas.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…