Secretarul de stat american, primit cu răceală la Beijing

Vizita secretarului de stat american Mike Pompeo la Beijing a început luni cu o întâlnire tensionată cu omologul său chinez, Wang Yi, pe fondul înrăutăţirii relaţiilor bilaterale, ca urmare a războiului comercial, după ce SUA au impus taxe la importuri de bunuri chinezeşti, iar China a reacţionat şi ea prin noi taxe la o serie de mărfuri americane, potrivit Reuters.

Chiar dacă la început a avut loc un schimb de amabilităţi diplomatice şi cei doi oficiali au subliniat nevoia de cooperare, afirmaţiile lor în faţa presei înainte de începerea întâlnirii propriu-zise au fost de o vehemenţă neobişnuită, lăsând să se întrevadă tensiunea dintre cele două puteri.

'Recent, în timp ce s-au dedat unei escaladări constante a conflictul comercial cu China, SUA au luat o serie de măsuri vizând problema Taiwanului, ceea ce poate aduce atingere drepturilor Chinei şi au emis critici fără fundament cu privire la politica sa internă şi externă', a deplâns Wang Yi, adresându-se presei, alături de Mike Pompeo. 'Credem că acesta a fost un atac direct la adresa încrederii noastre reciproce şi a aruncat o umbră asupra relaţiilor China-SUA', a adăugat şeful diplomaţiei chineze. 'Cerem ca partea americană să pună capăt acestui gen de măsuri eronate', a afirmat el.

'Problemele pe care le-aţi evocat sunt legate de un dezacord fundamental. Suntem foarte îngrijoraţi faţă de iniţiativele pe care China le-a luat şi aştept cu nerăbdare să discutăm astăzi, întrucât este vorba de o relaţie extrem de importantă', a reacţionat Mike Pompeo, care a sosit la Beijing pentru a-şi informa interlocutorul cu privire la ultimele sale întâlniri cu liderul nord-coreean Kim Jong-un.

Secretarul de stat american a mai spus că SUA se aşteaptă la o cooperare cu China în privinţa eforturilor de denuclearizare ale Coreei de Nord, al cărei aliat este Beijingul.

În context a fost evocată şi anularea unei întrevederi preconizate pentru luna octombrie la Beijing în cadrul dialogului bilateral în materie de securitate.

Săptămâna trecută, vicepreşedintele american Mike Pence a acuzat Beijingul de eforturi 'nocive' pentru subminarea preşedintelui Donald Trump înainte de alegerile din Congres de luna viitoare şi de acţiuni militare 'nechibzuite' în Marea Chinei de Sud. Pe fondul războiului comercial, vicepreşedintele american a denunţat 'agresiunea economică' chineză, absenţa libertăţii religioase şi regresul în materie de drepturi ale omului în China, apreciind totodată, prin contrast, că democraţia din Taiwan ar trebui să fie un model, potrivit AFP. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Fostul premier Tudose îndeamnă oamenii să voteze cu Iohannis! „Nu e vorba despre un vot cu inima, ci despre un…

2 HOPA! Dăncilă a predat Organizarea întreprinderii socialiste. A picat treapta I, a IIa și admiterea la faculta…

3 BREAKING Ce scrie în raportul Jandarmeriei despre 10 august, păstrat secret până săptămâna trecută

4 ALERTĂ / Noi informații-bombă din dosarul 10 august, desecretizat de Guvern / Document INTEGRAL

5 Citiți și voi cum proceda PSD pentru a pune pe funcții slugoii de partid / Studiu de caz: Cum a ajuns ăsta șeful…

recomandări

Te ia DNA: Constantin Jeican

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Noi sloganuri fake amuzante