Secretarul de stat desemnat de Donald Trump, preocupat de acțiunile Rusiei pe scena internațională

Secretarul de stat desemnat de Donald Trump, preocupat de acțiunile Rusiei pe scena internațională

Secretarul de stat desemnat de președintele ales al SUA, Rex Tillerson, își va exprima miercuri preocupările în legătură cu acțiunile Rusiei pe scena internațională și va afirma că China trebuie să ajute la exercitarea de presiuni asupra Coreii de Nord pentru a aplica reforme, relatează Reuters.

Echipa de tranziție a președintelui ales Trump a difuzat extrase din discursul lui Rex Tillerson ce va fi rostit în cursul audierii de confirmare în Senat.

El va explica într-o oarecare măsură de ce Trump este în favoarea unei relații mai bune cu Moscova, afirmând că Washingtonul are nevoie de un dialog deschis și sincer cu Rusia privind intențiile acesteia, pentru ca SUA să-și traseze propriul curs.

'Aliații noștri din NATO au dreptate să fie alarmați în legătură cu o Rusie renăscută', va afirma Tillerson. 'Dar în absența leadership-ului american această ușă a fost lăsată deschisă și au fost trimise semnale în mod neintenționat', se arată în extrasul din discursul viitorului secretar de stat.

El a făcut referire la eșecul președintelui Obama de a acționa împotriva folosirii de către președintele sirian Bashar al-Assad de arme chimice împotriva propriului popor, deși Obama a afirmat în 2012 că procedând astfel se va trece o 'linie roșie', iar lipsa reacției SUA ar transmite către Moscova un semnal de slăbiciune.

'Am revenit asupra angajamentelor făcute aliaților. Am trimis semnale slabe sau amestecate cu 'linii roșii' care s-au transformat în unele verzi. Nu am recunoscut că Rusia nu gândește ca noi', va afirma Tillerson.

Rex Tillerson, ca și Donald Trump, va exprima o viziune sumbră în legătură cu acțiunile agresive ale Chinei în Marea Chinei de Sud, cum este construirea de insule artificiale.

'Construirea de insule de către China în Marea Chinei de Sud este o preluare ilegală a unor zone disputate fără respectarea normelor internaționale', va afirma el.

'Nu putem continua să acceptăm promisiuni goale ca acelea făcute de China de a face presiuni asupra Coreii de Nord pentru reforme, dar departe de a fi aplicate. Privind în alt mod lucrurile, când încrederea este încălcată aceasta face numai să încurajeze un comportament și mai rău. Și aceasta trebuie să înceteze', va mai spune Tillerson.

În legătură cu comentariile făcute de Tillerson, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Lu Kang, a reafirmat că disputele din Marea Chinei de Sud ar trebui soluționate la nivel regional.

'Suntem preocupați de pace și stabilitate în Peninsula Coreea mai mult decât în orice altă țară', a subliniat Lu Kang.

Tillerson va menționa că provocările reprezentate de Statul Islamic, China, Coreea de Nord și Iran reprezintă noi realități globale care trebuie să fie tratate de SUA cu fermitate.

'Pentru a obține stabilitatea care este fundamentul păcii și securității în secolul XXI, conducerea americană nu trebuie să fie doar reînnoită, trebuie să fie fermă', urmează să sublinieze viitorul secretar de stat american în cursul audierii din Senat.

AGERPRES/( AS — autor: Violeta Gheorghe)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...