Secretele cumplite ale gropilor comune. Detaliile scoase la iveală de trei descoperiri arheologice

Secretele cumplite ale gropilor comune. Detaliile scoase la iveală de trei descoperiri arheologice

Mormintele comune sunt printre cele mai tulburătoare descoperiri arheologice. Dincolo de aspectul macabru, mormintele comune, în care oamenii au fost îngropați de-a valma arată o situație cumplită prin care trecuse o comunitate.

Mormânt comun FOTO wikipedia

Istoria omenirii a fost plină de momente tulburi în care s-au petrecut evenimente greu de imaginat prin cruzime sau prin tragismul situației. Iar cea mai bună dovadă a acestor evenimente horror îl reprezintă gropile comune.

De obicei comunitățile umane, de-a lungul întregii istorii, au oferit respect morților și au îndeplinit ritualuri religioase pentru trecerea acestora în lumea spiritelor - chiar și pentru cei mai nevoiași sau mai puțin importanți membrii ai comunității.

Dar atunci când morții sunt aruncați în gropi comune, fără inventar, ritualuri funerare sau orice urmă de respect pentru cel defunct, există indicii clare că a fost vorba despre o situație-limită sau un act de o cruzime greu de imaginat.

Fie că este vorba despre un masacru, fie că este vorba despre o molimă care a secerat mai mult decât putea face față o comunitate, gropile comune rămân un simbol al unor situații tragice.

Urmele unui masacru cumplit

Una dintre cele mai tulburătoare gropi comune descoperite de arheologic este cea din localitatea Weymouth din Anglia. Cercetătorii au găsit 51 de schelete decapitate aruncate într-un mormânt improvizat. Capetele celor uciși erau grupate într-o grămadă lângă trupuri.

În urma cercetărilor efectuate pe schelete s-a constatat că cele 51 de schelete aparțineau unor bărbați tineri, cu vârste cuprinse între 18 și 23 de ani. Toți au fost uciși cu brutalitate în perioada 910-930 d Hr.

Studiile au scos la iveală că cei omorâți erau vikingi - cel mai probabil o ceată de invadatori vikingi veniți după pradă în Insulele Britanice, într-o epocă în care conflictele dintre localnici și vikingi erau frecvente. De altfel, zone întregi din Anglia erau ocupate sau atacate constant de războinicii vikingi veniți din Suedia, Norvegia, dar mai ales din Danemarca.

Grupul de tineri vikingi a fost surprins de o armată saxonă și măcelărit fără milă. Fiecare schelet poartă urmele brutalității, numeroase tăieturi de spadă sau topor, din zona pelvisului, toracelui și până la zona cervicală. Toți cei omorâți proveneau din Scandinavia, aproape de Cercul Polar. După ce au fost uciși, decapitați, au fost aruncați direct în groapa comună, fără arme și cel mai probabil fără echipament și haine. Nu se știe încă în ce context a avut loc acest măcel, dacă a fost o luptă sau un grup de prizonieri vikingi executați.

Născuți pentru a fi uciși

Descoperirea unei gropi comune, cu urme ale unui masacru mai ales, este o descoperire șocantă. Atunci când este vorba însă de o groapă comună plină cu schelete de copii, vorbim de o senzație greu de explicat în cuvinte.

Tot în Anglia, de această dată în comitatul Buckingham, arheologii au descoperit o groapă comună cu peste 140 de schelete de copii, nou-născuți. Groapa comună se afla lângă o vilă din perioada ocupației romane a Britaniei. Inițial descoperirea a fost făcută de arheologul Alfred Cocks în anul 1912. În mod ciudat, arheologul britanic nu a dat atenție acestei gropi comune, dar a lăsat totul la locul lui. Abia în 2008, arheologul Jill Eyers a dat peste rapoartele lui Coks și a continuat cercetările. Rapoartele au fost tulburătoare. Toate scheletele aparțineau nou-născuților. Practic, toți au murit imediat după naștere.

Fiind vorba de 140 de schelete, din aceeași perioadă, se presupune că acei copii au fost omorâți imediat după ce au fost aduși pe lume. Presupunerile au mers mai departe, prin prisma noilor cercetări, și se bănuiește că, de fapt, respectiva vilă romană funcționa ca un bordel. În orașele romane, bordelurile erau un lucru obișnuit, iar prostituatele, dacă rămâneau gravide, ceea ce se întâmpla destul de des, își ucideau copiii, tocmai pentru a putea continua să-și câștige pâinea. Este posibil ca în această groapă comună să fie aruncați toți copiii nou-născuți a prostituatelor din bordelul roman.

Sunt însă și alte teorii, care infirmă totuși această ipoteză, în condițiile în care scheletele aparțineau atât fetelor, cât și băieților. Ori obiceiul la bordelurile romane era ca fetele să fie păstrate, tocmai pentru a servi mai târziu, în aceeași profesie, ca mamele lor.

O altă groapă comună, plină de schelete de copii, a fost descoperită și în Peru, în zona Las Llamas. Este vorba despre o groapă comună din timpul Imperiului Chimu. Acest imperiu a controlat zona andină din 900 până în 1470 d.Hr, atunci când a fost cucerit de Imperiul Incaș. La fel ca în cazul gropii comune din Anglia, în Las Llamas s-a descoperit aproape același număr de cadavre de copii. Doar că de data aceasta nu era vorba de nou-născuți, ci de copii cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani. Specialiștii spun că fiecare copil a fost pregătit în mod special pentru a fi sacrificat zeilor.

Torturați, violați, uciși și aruncați în gropi comune

Un cumplit masacru a avut loc în orașul Nanjing, China, în decembrie 1937. O parte a armatei japoneze a comis atrocități greu de imaginat în Nanjing. Totul a pornit de la războiul dintre China și Japonia. Este vorba mai ales despre cel de-al doilea război sino-japonez, din prima etapă a Celui de-al Doilea Război Mondial.

După o victorie sângeroasă și ocuparea brutală a Shanghai-ului, trupele japoneze și-au întors atenția către Nanjing, un puternic oraș chinezesc, capitala de atunci a țării. Liderul forțelor naționaliste cantonate în oraș a ordonat retragerea, tocmai pentru a nu pierde mai mulți oameni și pentru a se putea reorganiza defensiv în altă parte. Nanjing-ul a rămas fără apărare în fața trupelor japoneze, cu doar câteva trupe auxiliare, fără pregătire militară consistentă.

Pe 13 decembrie 1937, o parte din Armata Centrală pentru China, condusă de comandantul Matsui Iwane, a intrat în oraș. Deși a fost organizată o zonă de protecție pentru civili, nimeni nu a respectat nimic. Trupele japoneze înfometate și frustrate de pierderile în timpul bătăliilor anterioare s-au dezlănțuit asupra orașului. Familii întregi au fost omorâte, inclusiv copii și bătrâni. Se estimează că între 20.000 și 80.000 de femei au fost violate cu brutalitate, multe dintre acestea fiind torturate și ucise. Violurile și omorurile au continuat aproape două luni. Se estimează că în Nanjing au fost omorâte aproximativ 300.000 de persoane, copii, femei, bărbați, bătrâni. Toți au fost aruncați în gropi comune, descoperite ulterior.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă