Secretele salatei cu țelină, mere și nuci, dezvăluite de nutriționist. Fiecare ingredient este o bombă de sănătate

Secretele salatei cu țelină, mere și nuci, dezvăluite de nutriționist. Fiecare ingredient este o bombă de sănătate

Luminița Catană, o nutriționistă din Arad, școlită și în Germania, ne dezvăluie cum să preparăm salata cu țelină, mere și nuci. Ba mai mult de atât, aceasta ne explică care sunt beneficiile fiecărui ingredient folosit.

Merele au un rol important FOTO Luminița Catană

Nutriționista Luminița Catană consideră că salata cu țelină, mere și nuci este cea mai nimerită garnitură. „Este ceva mai potrivit lângă o felie de pâine prăjită sau lângă o bucățică de friptură decât o salată? Și nu orice fel de salată. Una cu țelină, mere și nuci”, se întreabă ea.

Pentru această rețetă (cantitate pentru o persoană) este nevoie de:

- 125 grame de țelină curățată (se folosește partea rădăcinoasă la această salată)

- un măr

- câțiva sâmburi de nucă

- două linguri de maioneză vegetală

- ulei esențial de limetă

- ulei de in sau de măsline

Mod de preparare:

Țelina spălată și curată se dă pe răzătoarea mare. Stropiți-o cu puțin suc de lămâie să nu se oxideze. Tăiați mărul bețișoare fine, pe care le stropiți cu suc de lămâie, să-și păstreze culoarea. Se amestecă mărul cu țelina, se adaugă puțină sare și se lasă câteva minute. Adăugați maioneză. Deși este opțională, face salata mai cremoasă. Adăugați uleiul de in sau de măsline, precum și uleiul esențial. La final, adăugați nucile și, pentru un gust mai plăcut, le puteți prăji puțin înainte într-o tigaie, dar fără ulei. Pentru un efect savuros, le puteți hidrata. Depinde de gustul și preferințele fiecăruia. Lăsați să se pătrundă aromele și texturile și serviți. Simplitate și gust bogat, aromă și rafinament în farfurie.

Țelina - sfaturi de nutriționist

Cu numele latin Apium graveolens, țelina este o plantă completă, de la care putem folosi atât rădăcina, cât și tijele, și frunzele. Aliment și medicament în același timp, are efecte antiinflamatorii, detoxifiante, antidepresive, tonice și antivirale, antibacteriene și digestive. Încă din secolul al IX-lea, a fost folosită ca remediu, iar Hipocrate a descris-o ca pe un excelent remediu în afecțiunile nervoase.

Are un conținut bogat în fibre, vitamine și minerale. Este bogată în apă și luată pe stomacul gol, susține tranzitul intestinal. Sub formă de suc din tije, calmează gastrita, arsurile gastrice, reduce balonarea și flatulența, este vermifugă, reglează flora intestinală, detoxifică ficatul și colonul.

Este un aliment potrivit atunci când dorim să slăbim sau suntem într-o dietă. Are un efect diuretic excelent și organismul consumă calorii ca să o digere.

Calitățile sale o fac prețioasă și atunci când suntem răciți sau în con valescență, calmează artrita și afecțiunile articulare, diminuează oboseala și nervozitatea.

Cu toate acestea, este contraindicată celor care au alergii la țelină sau plante din aceeași familie, la cei cu grave afecțiuni renale și în cazul unor medicații speciale.

Mărul, fructul venit din Eden

Cel mai apreciat și mai cunoscut fruct, mărul este plin de fibre, vitamine și minerale. Gustoase, sățioase și răcoritoare, accesibile și cu soiuri multiple, echilibrează digestia, calmează indigestiile și infecțiile intestinale. Au efect benefic în diaree și inflamații intestinale.

Acizii din mere au un efect binefăcător și asupra proceselor chimice din stomac, mai ales în privința alimentelor mai greu de digerat și a celor care intră rapid într-un proces de descompunere.

Merele eliberează intestinele de resturi alimentare și detoxifiază întreg sistemul digestiv. Susține sistemul cardiovascular și este excelent pentru dantură, datorită texturii sale. Hidratant, hrănitor și plin de culoare, este un reprezentant de seamă al sănătății în grădina naturii.

Nucile, carnea vegetarienilor

Sunt un alt aliment uimitor. Nucile sunt o veritabilă explozie de vitamine, Omega 3, lecitină și o sursă importantă de proteine. Întăresc densitatea osoasă, susțin funcțiile neuronale, au proprietăți antioxidante, stimulează digestia,întrețin sănătatea pielii și sunt excelente pentru graviduțe și mămici care alăptează.

Reglează colesterolul și îmbunătățesc somnul. Stimulează memoria și unde mai pui gustul? (Între noi fie vorba, cine nu iubește prăjiturile cu nuci?) Dincolo de calorii, te cuceresc prin prezența lor, fiind un regal în patiserie. Sunt considerate carnea vegetarienilor, datorită conținutului bogat în proteine.

Uleiul esențial de limetă

Este cel care aduce contrastul și aroma în această salată aparent simplă, dar cu atâtea beneficii. Uleiul de limetă se adaugă în compoziție doar trei-patru picături. Are un gust plăcut, aromă subtilă, stimulează drenajul limfatic, microcirculația sanguină și are calități antiinflamatorii. Revigorant și tonic, pune punctul pe „i” în orice preparat.

Uleiul de in

Are un gust specific și este bogat în Omega 3, vitamina E, vitamine din complexul B, caroten, magneziu, sulf, calciu, potasiu, mangan, cobalt și molibden. Susține sistemul osos și cardiovascular, reglează tensiunea arterială, ține astmul bronșic și alergic sub control.

Uleiul de in este util în menopauză, de folos în afecțiuni ale pielii, în special neurodermite și psoriazis. Reglează colesterolul, este un antitumoral de excepție și susține sistemul imunitar. Are un gust specific, însă după ce vă obișnuiți, o să-l îndrăgiți.

Nutriționista Luminița Catană a publicat această rețetă în volumul „E vremea păpădiilor“, lansat recent pe piață.

Nutriționistul Luminița Catană FOTO Claudia Untaru

Nutriționistul Luminița Catană FOTO Claudia Untaru

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?