Secretul lui Kovesi. Un articol care trebuie citit cu mare, mare atenție...

Secretul lui Kovesi. Un articol care trebuie citit cu mare, mare atenție...

Cum o fi posibil ca, dupa ce ai fost demonizata ca niciun alt roman, fara sa-ti fi manifestat vreodata intentia de a candida, ba chiar ai negat ferm sistematic aceasta ipoteza, sa fii chemata spre presedintie de jumatate dintre romani?

Mie aceasta mi se pare cu adevarat stirea din sondajul de opinie comandat si dat recent publicitatii de Europa FM, nu atat jocul procentelor partidelor politice. Cu adevarat stirea mi se pare procentul ametitor al Laurei Codruta Kovesi, pe care 47% dintre romani si-ar dori-o candidat la alegerile prezidentiale, scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu pe Ziare.com.

Dupa toate campaniile de denigrare, dupa toate umilirile, dupa toate tradarile, dupa ce a fost tarata in fata SS care a scos cu greu impotriva ei acuzatia ca ar fi luat mita o extradare, iata ca Laura Codruta Kovesi este chemata spre presedintie de jumatate dintre romani.

Unii vor spune, si in buna masura au dreptate, ca acest procent - fara sa fi manifestat vreo clipa vreo intentie de a candida, ba dimpotriva respingand de fiecare data aceasta ipoteza - este consecinta campaniilor impotriva sa care prin victimizare au avut un efect de bumerang.

Dar eu cred ca aceasta este doar o explicatie partiala. Dusmanii, in imensa lor prostie, au ajutat-o. Dar nu ei au facut-o ceea ce este.

Eu cred ca aprecierea publica, in acest moment fara egal, de care se bucura LCK are trei explicatii principale.

Pe de-o parte, este identificarea dnei Kovesi cu ideea de anticoruptie, in care romanii cred in continuare si pe care o doresc in continuare. Evident ca nici LCK, nici DNA, nici anticoruptia nu au fost perfecte. Au fost greseli, au fost poate si exagerari, dar una peste alta, efortul de curatare al societatii romanesti condus de LCK a fost apreciat de romanii onesti care nu au crezut smioracaielile infractorilor abuzati.

Apoi, LCK transmite naturalete. Nimic la ea nu este strident, nimic nu pare regizat, cautat, studiat. Este un om obisnuit, modest, cu care romanul obisnuit se identifica usor.

Acuzatiile de luare de mita la adresa ei n-au avut niciun ecou pentru ca nu sunt credibile. Se imbraca auster, "conacul" ei e un apartamant in Rahova, acolo unde o vana la intrare si iesire din bloc chiar presa pesedista.

Dar, desi, cum spuneam austera, nu este atoasa, nu este aroganta, ba chiar pot spune din proprie experienta ca este un om extrem de modest. Atat de modest incat initial aveam impresia ca ma ia peste picior. Stie sa zambeasca, transmite emotie, dar nu ostentativ. Iar pentru oameni aceasta naturalete e reconfortanta, da incredere.

Si dincolo de toate LCK proiecteaza imaginea care raspunde celei mai mari crize din societatea romaneasca. Criza de lideri si lidership. LCK transmite cel mai puternic, cel mai clar imaginea de conducator autentic.

Si asta inseamna mai multe componente. In primul rand, curaj si tenacitate. LCK si-a dus toate bataliile pana la capat fara sa puna genunchiul in pamant. Ca a fost vorba despre bataliile din fruntea DNA, ca a fost vorba despre bataliile cu SS, cu presa dezlantuita, cu politicieni furibunzi, LCK nu a cautat iesirea din spate, smecheria salvatoare.

Cand SS i-a impus controlul judiciar, cei mai multi dintre jurnalistii si juristii cu care am vorbit erau convinsi ca nu ar trebui sa-l atace in instanta pentru ca precis i-a fost aranjat "un culoar" spre un judecator favorabil SS care sa confirme controlul si implicit acuzatiile. Ar fi fost implicit o confirmare a acuzatiilor si prudent ar fi fost sa nu riste asa ceva.

Si totusi LCK s-a dus in instanta, unde a avut parte de unul dintre cei mai valorosi judecatori ai ICCJ, demontand inclusiv suspiciunile la adresa Inaltei Curti.

In plina campanie de demonizare a iesit in celebra conferinta de presa de 2 ore in care a raspuns pana la ultima intrebare, indiferent cat de stupida sau de rauvoitoare, cu o stapanire de sine si o eleganta care i-a adus elogii publice.

Si tot din experienta va spun ca LCK nu refuza nicio intrebare si nu cere intrebari anume. Raspunde la orice cu exceptia chestiunilor de viata privata, in privinta carora pastreaza o maxima discretie chiar daca unele dintre ele i-ar fi folosit daca urmarea simpatia publica.

LCK a fost prima care a facut ceea ce le-a cerut si colegilor sai si romanilor in ultima declaratie publica in calitate de sef DNA: nu abandonati!

Dar lider inseamna sa stii sa-ti aperi echipa, sa lupti pentru ea. Chiar si procurorii din DNA care nu o agreau admit ca dupa plecarea ei institutia a intrat in degringolada, care s-a vazut clar in procesul lui Dragnea, de exemplu. Indiferent ce se intampla in spatele peretilor din Stirbey Voda, LCK tinea spatele echipei si incasa pentru ea ca la rugby.

Faptul ca ea era cea mai vizibila a transformat-o in tinta si i-a tinut mai feriti pe ceilalti.

Romanii au nevoie de lideri luptatori si puternici, care sa-i insipire si pe care sa-i urmeze. Multi ii cearta pe oameni ca nu ies la vot. Sigur ca unii sunt indolenti si, de aceea, culpabili. Dar unii nu merg la vot pentru ca nu se regasesc in niciun candidat, pentru ca le lipseste un lider.

Nu un lider providential, si nici perfect. Ci un lider autentic, adica luptator, curajos, demn, care sa le dea o directie si cu care sa se poate identifica, iar de aceea sa-l urmeze.

Ei bine, se pare ca, in sfarsit, aproape majoritatea absoluta a romanilor a gasit un asemenea lider si il cheama. Eu cred ca, din pacate, dna Kovesi nu va candida, cel putin nu cred ca are intentia sa candideze. Cred ca LCK isi doreste foarte tare sa fie procuror european, dupa cum s-a si vazut.

Dar, mai in gluma, mai in serios, cei care vizeaza functia prezidentiala, in frunte cu Klaus Iohannis, ar avea dupa acest sondaj toate motivele din lume sa lupte din toate puterile, cu unghiile si cu dintii, sa o ajute sa ajunga la EPPO si sa scape de ea din Romania.

Macar pentru a scapa de standardul ei si, implicit, de umilinta pe care le-o aplica prin aceste procente care vorbesc nu numai despre LCK, ci si despre, mai ales despre dezolanta lor micime si inadecvare la asteptarile romanilor.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Voi știți cine e marmota asta?

3 Sechestrată și umilită în casa unui judecător

4 Așa o fi?

5 Cum juca Becali barbut cu un judecător! Dezvăluiri incredibile despre căcatul în care se scaldă Justiția din R…