Secretul unei conserve delicioase. Cum păstrezi ardeii copți pentru iarnă, ingredientul care le dă savoare

Secretul unei conserve delicioase. Cum păstrezi ardeii copți pentru iarnă, ingredientul care le dă savoare

Ardeiul copt pus la păstrare la borcan va îmbogăți mesele iarna. Secretul unei conserve delicioase cu care gospodinele nu vor da greș îl regăsim în lucrarea gastronomiei românești semnată de regretatul Radu Anton Roman.

Ardei copți pentru iarnă FOTO Shutterstock

Ingrediente:

2 kg ardei grași sau capia (cât mai mari și mai sănătoși)

150 ml oțet de vin

1 lingură zahăr sau miere (pentru echilibrarea gustului, dând o aromă dulce-acrișoară)

2 linguri ulei

2 lingurițe boabe muștar

10 g piper

1 aspirină

1 foaie dafin

o jumătate linguriță sare

Mod de preparare:

Se spală bine ardeii, se șterg și se coc în cuptor la foc iute sau pe un grătar, deasupra flăcării, să se pârlească uniform pe din afară, dar să-și păstreze pulpa pe dinăuntru.

"Se pune zeama cu ale ei toate la fiert. Se așază ardeii copí într-o cratiță mare, se presară cu puțină sare și se acoperă pentru circa un ceas.

Se curăță de pieliță, cu răbdare și un vârf de cuțit. Evitați apa, care le spală și gustul. Se așază în borcan. După primul clocot, se toarnă zeama peste ardeii curățați (uleiul se va ridica la suprafață, protector). Se leagă cu celofan dublu, bine spălat în apă fierbinte", se arată în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Conțin un antioxidant foarte puternic

Ardeii copți sunt gustoși, dar și sănătoși. Principala substanţă activă din ardei se numeşte capsaicină şi dă culoarea legumei, cea mai multă fiind în cei roşii. Aceasta este un anticoagulant eficient, care ajută la prevenirea infarctului miocardic şi a atacului cerebral.

În 100 de grame de ardei sînt 125 de mg de vitamină C, adică 100% din doza zilnică recomandată. În compoziţia ardeiului se mai adaugă 0,8 mg de vitamina B6 şi 0,45 mg de vitamina K. Vitamina A este şi ea prezentă, beta-carotenul fiind un antioxidant foarte puternic. Acesta anihilează efectele radicalilor liberi şi reduce daunele pe care aceştia le produc arterelor, nervilor şi ţesuturilor. Ardeiul roşu este mai sănătos decît cel verde, cu o cantitate de vitamine A şi C de două ori mai mare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat