Secția pentru procurori (CSM) a amânat, pentru 27 septembrie, discutarea acțiunilor disciplinare la adresa procurorului Negulescu

Secția pentru procurori (CSM) a amânat, pentru 27 septembrie, discutarea acțiunilor disciplinare la adresa procurorului Negulescu

Secția pentru procurori în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a amânat, miercuri, pentru 27 septembrie, soluționarea acțiunilor disciplinare formulate împotriva procurorului Mircea Negulescu și a stabilit conexarea cauzelor formulate la adresa magistratului.

"În baza articolului 413 Cod procedură civilă respinge cererea de suspendare a judecății acțiunilor disciplinare formulată de apărătorul ales al domnului Mircea Negulescu, procuror (suspendat) în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpina (dosarul disciplinar 2/P/2017 la care au fost conexate dosarele disciplinare 6/P/2017 și 9/P/2017), până la soluționarea în mod definitiv a cauzei ce face obiectul dosarului numărul 1010/1/2017 înregistrat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție — Secția de contencios administrativ și fiscal, ca neîntemeiată. Cu drept de recurs la 15 zile de la comunicare, la completul de 5 judecători al ÎCCJ. (...) Dispune conexarea dosarului numărul 9/P/2017 la dosarul 3/P/2017. (...) Termen la 27 septembrie 2017", potrivit ordinii de zi.

Procurorul Mircea Negulescu nu a fost prezent la ședința de miercuri, el fiind reprezentat de avocat.

Pe 4 mai, Inspecția Judiciară (IJ) din cadrul CSM anunța, în urma exercitării acțiunii disciplinare față de Mircea Negulescu, că magistratul a adoptat un comportament inadecvat în cadrul unor discuții purtate într-un birou din sediul unității de parchet.

"Inspecția Judiciară a exercitat acțiunea disciplinară față de procurorul Mircea Negulescu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina, în prezent suspendat din funcție, pentru abaterile disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a)(1) și l(2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată și modificată. În motivarea acțiunii disciplinare s-a reținut că procurorul a adoptat un comportament inadecvat în cadrul unor discuții purtate într-un birou din incinta sediului Parchetului, în timpul programului de lucru? în afara cadrului legal care reglementează activitatea de urmărire penală, în condițiile în care procurorul cercetat nu reprezenta interesele Ministerului Public și a manifestat o atitudine agresivă față de unul dintre participanții la discuție, sugerând inclusiv existența unor date care ar justifica efectuarea de cercetări penale față de acesta", se preciza într-un comunicat al IJ transmis AGERPRES.

Conform aceleiași surse, s-a reținut și faptul că Mircea Negulescu a solicitat unui alt procuror, în prezența unui martor, a unui avocat și a unui jurnalist, informații cu privire la conținutul unor interceptări dintr-un dosar pe care celălalt magistrat îl instrumenta.

Acțiunea disciplinară a fost înaintată Secției pentru procurori în materie disciplinară a CSM, care va decide cu privire la răspunderea magistratului.

Într-o altă acțiune disciplinară, IJ a decis, pe 21 martie, că procurorul Mircea Negulescu a comis o abatere disciplinară, în sensul că nu s-a abținut în cursul instrumentării unui dosar penal, deși se afla în relații apropiate și de durată cu unii dintre subiecții procesuali.

"La 15 martie 2017, Inspecția Judiciară a exercitat acțiunea disciplinară față de procurorul Mircea Negulescu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina, în prezent suspendat din funcție, pentru abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. i) teza I — 'nerespectarea îndatoririi de a se abține atunci când judecătorul sau procurorul știe că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abținerea sa, precum și formularea de cereri repetate și nejustificate de abținere în aceeași cauză, care are ca efect tergiversarea judecății' — din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată și modificată. În motivarea acțiunii disciplinare s-a reținut că procurorul nu a respectat îndatorirea de a se abține în cursul instrumentării unui dosar penal, deși se afla în relații apropiate și de durată cu unii dintre subiecții procesuali implicați în cauză, aspect care se circumscrie cazului de incompatibilitate prevăzut de art. 64 alin (1) lit. f) din Codul de procedură penală", se arăta într-un comunicat al IJ de la acea dată.

Și această acțiune a fost înaintată Secției pentru procurori, care va decide cu privire la răspunderea magistratului.

Pe 16 februarie, Secția pentru procurori a admis solicitarea procurorului Mircea Negulescu de încetare a activității în cadrul Serviciului Teritorial Ploiești al DNA și continuarea activității la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina.

IJ s-a sesizat din oficiu, la 15 februarie, ca urmare a apariției în mass-media a unor înregistrări audio al căror conținut este atribuit procurorului Mircea Negulescu.

"Ulterior au fost înregistrate și conexate la prima lucrare sesizările, având același obiect, formulate de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și de un alt petent. Apreciind că există indiciile săvârșirii unor abateri disciplinare, inspectorii judiciari desemnați în cauză au dispus, la 17 februarie 2017, începerea cercetării disciplinare pentru abaterile disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a), b) și j) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor", preciza IJ.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro