Secția Specială a cerut dosarul fostului lider PSD Satu Mare, Mircea Govor, în cadrul unei noi investigații în care sunt vizați anchetatorii acestuia, foști procurori DNA

Secția Specială a cerut dosarul fostului lider PSD Satu Mare, Mircea Govor, în cadrul unei noi investigații în care sunt vizați anchetatorii acestuia, foști procurori DNA

Procuroarea Adina Florea de la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a cerut Curții de Apel Oradea dosarul în care sunt judecați pentru șantaj fostul lider PSD Satu Mare, Mircea Govor, și fostul senator PSD, Valer Marian, potrivit unei adrese trimise de SIIJ Curții de Apel Oradea și publicate de bihorjust.ro.

Adina Florea a făcut solicitarea în cadrul dosarului SIIJ 1911/P/2020 în care sunt vizați anchetatorii lui Govor și Marian, foștii procurori DNA Oradea, Ciprian Man și Cristi Ardelean. Procuroarea SIIJ a formulat cererea pe 20 octombrie 2020, cu 2 zile înainte de un nou termen în dosarul lui Govor și Marian, 22 octombrie 2020.

În septembrie, Înalta Curte a respins cererile lui Govor și Marian de strămutare a dosarului de la Curtea de Apel Oradea.

În decembrie 2019, Tribunalul Satu Mare l-a condamnat pe Mircea Govor pentru șantaj la doi ani de închisoare cu suspendare.

Ceilalți 2 inculpați, fostul senator PSD, Valer Marian și omul de afaceri Mirel Vlas de la firma Tehnic Asist, au fost achitați la Tribunalul Satu Mare.

Mircea Govor, Valer Marian și Mirel Vlas au fost trimiși în judecată în aprilie 2016 de procurorul DNA Oradea Cristi Ardelean, iar rechizitoriul a fost contrasemnat de șeful de atunci al acestuia, Ciprian Man.

Govor este acuzat de șantaj, iar ceilaliți doi de complicitate la șantaj. Fostul lider PSD Satu Mare, Mircea Govor, este acuzat pentru că ar fi șantajat un avocat care avea contracte de asistență juridică cu instituții publice. Govor l-ar fi amenințat pe avocat că îl atacă în presa locală dacă instituțiile publice pe care le consilia juridic nu îi dau contracte lui Mirel Vlas de la firma Tehnic Asist.

Această conduită a creat o stare de temere avocatului respectiv care, în final, a acceptat o solicitare alternativă formulată de inculpatul Govor Mircea Vasile, respectiv în a-i determina pe administratorii a două societăți comerciale care câștigaseră o licitație privind o lucrare publică în valoare de 21.383.650 lei (lucrare care se dorea a fi atribuită în favoarea lui Vlas Mirel), să vireze suma totală de 124.800 lei în contul unei alte societăți controlate de inculpat.
Acest fapt a avut ca și consecință oprirea oricărui articol denigrator în publicația respectivă la adresa avocatului”, arată DNA în comunicatul de presă din aprilie 2016.

O altă faptă de șantaj se referă la un primar de comună, amenințat tot cu atacuri în presa locală.

Scopul urmărit de inculpat a fost acela de a-l constrânge pe edil să intervină pe lângă membrii comisiei de licitație, cu privire la o lucrare finanțată din fonduri europene cu o valoare estimativă de 9.882.426 lei, în vederea atribuirii acesteia în favoarea firmei administrate de inculpatul Vlas Mirel”, arată DNA.

A treia faptă de șantaj cu privire la Mircea Govor se referă la faptul că ar fi amenințatun inspector șef interimar al ITM Satu Mare cu destituirea, cu atacuri în presa locală și cu controale de la centru dacă inspectorii acestuia controlează primarii PSD din județ.

Nu este prima dată când procuroarea SIIJ deschide un dosar anchetatorilor unor inculpați judecați pentru corupție. Dosarele deschise de SIIJ împotriva anchetatorilor au condus la achitarea familiei Cosma din Prahova. Vezi aici.

Procurorii Man și Ardelean mai au un dosar la SIIJ în care au chiar calitate de suspecți pentru presupuse abuzuri, după ce în presa favorabilă inculpaților au apărut înregistrări cu aceștia în care vorbeau să le facă dosare penale unor judecători ca să intre frica în ei. Judecătorii dispuseseră mai multe soluții care nu erau pe placul procurorilor, cum ar fi achitări controversate.

Recent, procurorul Ardelean, aflat acum la Parchetul Tribunalului Bihor, a început urmărirea penală împotriva omului de afaceri Victoraș Micula și a 4 polițiști din Oradea. Micula jr. e acuzat că ar fi participat la o percheziție a poliției și că ar fi avut acces la bazele de date MAI.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cică Stroe „chiloțarul” s-ar da la vitrega lui Vela

2 Tudose, umilit de primarii PSD, la Iași!

3 „Ești o curvă, mi-ai furat bărbatul! Știu că acum este la tine și v-o trageți” / Caz stupefiant în Capitală. Soț…

4 Păduchele din frunte / Ghiță, în coasta președintelui Vucic la înmormântarea patriarhului Serbiei

5 VIDEO Așa se întâmplă, cineva cu cap din partid ar trebui să-i ceară iertare acestui om! / Investigație Recorder…