Securitate sporită de Anul Nou în capitalele europene, după atacul de la Berlin

Securitate sporită de Anul Nou în capitalele europene, după atacul de la Berlin

Autoritățile din capitalele europene au luat începând de vineri măsuri de securitate sporite în pregătirea evenimentelor de Anul Nou, ridicând bariere în centrele orașelor și crescând numărul polițiștilor care patrulează, informează Reuters.

Măsurile de securitate au fost luate în urma ridicării nivelului de alertă teroristă în urma atacului de la Berlin de la 19 decembrie, revendicat de organizația jihadistă Statul Islamic, și care a făcut 12 victime.

În capitala germană, poliția a închis Pariser Plaz, în fața Porții Brandenburg, iar oamenii legii sunt pregătiți să desfășoare 1.700 de agenți suplimentari, mulți de-a lungul zonei unde are loc petrecerea de Revelion. Mașini blindate vor bloca accesul în zonă.

"Fiecare măsură luată este menită să prevină un posibil atac", a declarat purtătorul de cuvânt al poliției din Berlin, Thomas Neuendorf, citat de Reuters. Mai mulți polițiști vor fi înarmați cu semi-automate, o tactică ieșită din comun pentru polițiștii germani.

La Milano, unde polițiștii l-au ucis vinerea trecută pe presupusul autor al atacului de la Berlin, un tunisian de 24 de ani, poliția a organizat bariere care controlează circulația în centrul orașului. Camionaele au fost interzise în centrele orașelor Roma și Napoli. Polițiștii și soldații care păzesc obiectivele turistice, inclusiv Colosseumul, sunt înarmați cu automate.

La Madrid, autoritățile vor desfășura 1.600 de polițiști în plus pentru a asigura securitatea la Puerta del Sol, unde mii de oameni se adună în fiecare an pentru a întâmpina Anul Nou. De asemenea, nu va fi permis accesul decât pentru 25.000 de persoane, scrie Reuters.

Polițiștii spanioli sunt în alertă, după ce au găsit înregistrări video cu doi presupuși jihadiști înarmați care s-au filmat în piața Puerta del Sol, informează AFP. Descoperirea a fost făcută ca urmare a arestării, miercuri, la Madrid, a doi bărbați de naționalitate spaniolă, urmăriți pentru "apologia terorismului" pe internet.

La Koln, vestul Germaniei, unde sute de femei au fost agresate sexual și jefuite în Ajunul Anului Nou anul trecut în fața gării centrale, poliția a instalat camere de supraveghere.

Atacurile de la Koln, ale căror suspecți proveneau din țări nord-africane sau arabe conform poliției, au generat dezbateri și atacuri la adresa politicii pentru imigrație a cancelarului german Angela Merkel. Atacul de la Berlin a intensificat criticile.

La Frankfurt, unde se află sediul Băncii Centrale Europene și cel mai mare aeroport din Germania, peste 600 de polițiști vor fi de serviciu în noaptea Anului Nou, de două ori mai mulți decât în 2015.

La Bruxelles, unde două atentate sinucigașe au ucis la 22 martie 16 oameni și au rănit 160, primăria a decis să ia măsuri sporite de securitate, dar nu a anulat focurile de artificii din noaptea dintre ani.

La Paris, unde gruparea Statul Islamic a ucis 130 oameni în noiembrie 2015, autoritățile sunt în alertă, deși pe Champs Elysees vor avea loc focuri de artificii unde sunt așteptați aproximativ 600.000 de oameni.

Înainte de Anul Nou, soldați înarmați au patrulat cele mai populare atracții turistice pariziene, precum Turnul Eiffel, Arcul de Triumf sau muzeul Luvru.

În întreaga Franță, peste 90.000 de polițiști și mii de soldați vor fi de serviciu de Revelion, au anunțat autoritățile.

Miercuri, polițiștii din sud-vestul Franței au arestat un bărbat suspectat că ar fi plănuit un atac în noaptea de Anul Nou.

Doi alți bărbați, dintre care unul este suspectat că plănui un ataca asupra poliției, au fost arestați în raiduri separate în apropiere de Toulouse, au anunțat polițiștii francezi citați de Reuters.

La Viena, poliția a împărțit peste 1.000 de dispozitive de alarmă în cazuri de agresiune, pentru a nu se repeta incidentele de anul trecut de la Koln.

"Până în acest moment, nu există vreun pericol anume în Austria. Cu toate acestea, vorbim despre un risc ridicat", a spus ministrul de Interne Wolfgang Sobotka.

Alerta teroristă este și în Ucraina, zune un bărbat a fost arestat vineri, suspectat că ar fi plănuit un atentat similar celui de la Berlin la Odesa.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”