Ședință a conducerii PNL. Tema facilităților fiscale pentru anumite categorii, principalul subiect

Ședință a conducerii PNL. Tema facilităților fiscale pentru anumite categorii, principalul subiect

Conducerea PNL se reunește luni dimineață, principalul subiect fiind raportarea formațiunii la subiectul menținerii unor facilități fiscale pentru IT-iști, cei din construcții, precum și din agricultură. Nu lipsesc nici temele de partid, cum ar fi o posibilă excludere, susțin surse poltice.

Conducerea liberală se renește la prima oră FOTO Inquam Photos

Prima ședință va fi cea a conducerii restrânse a partidului, adică președintele, secretarul general și prim-vicepreședinții, cu miniștrii și secretarii de stat. În această ședință va fi abordată și tema facilităților fiscale, dată fiind prezența lui Marcel Boloș, ministrul de Finanțe. 

Apoi, de la ora 9, va fi și o ședință de Biroul Executiv a PNL. Potrivit informațiilor „Adevărul”, printre temele avute în vedere este și cea a excluderii deputatului Dan Vîlceanu, fost ministru de Finanțe, care a refuzat să voteze Guvernul Ciolacu. De asemenea, o discuție ar urma să aibă loc pe tema începerii pregătirii partidului pentru alegerile din 2024.

Poziția PNL pe tema facilităților fiscale

Deputatul Oonuț Stroe, purtător de cuvânt al PNL, a precizat poziția partidului său pentru „Adevărul”. „În principiu, PNL se opune eliminării facilităților fiscale pentru sectoarele IT, construcții și agricultură, cu atât mai mult cu cât acestea au fost introduse in timpul guvernărilor liberale. Motivul introducerii lor a fost susținerea sectoarelor cheie ale economiei și acest lucru s-a văzut în toate guvernările liberale cu rezultate pozitive multiple. Dacă la nivelul ministerelor ale căror sectoare sunt vizate, respectiv Economie, Agricultură și Digitalizare, au fost făcute analize de impact și oportunitate, așteptăm să ni se comunice aceste date, împreuna evident cu o analiză de impact foarte serioasă a Ministerului de Finanțe. De asemenea, astfel de măsuri nu pot fi luate până nu există discuții elaborate cu formele asociative a sectoarelor vizate”, a subliniat deputatul Ionuț Stroe.

Mai mult, liderul liberal a punctat: „În discuțiile din coaliție se va argumenta și stabili totul. Deocamdată nu s-a luat nicio decizie legată de acest subiect și implicit nici modalitatea, parțială sau integrală, de modificare a acestor facilități fiscale. Considerăm că e nevoie de mare prudență când luăm în considerare asemenea măsuri. Vorbim, totuși, de sectoare cheie pentru economia României. Sectorul IT produce peste 7% din PIB-ul României. Din partea patronatelor din construcții am văzut deja reacții negative. Ne-am putea confrunta cu un exod al forței de muncă din construcții”, a completat purtătorul de cuvânt al PNL.

Mai nuanțat a fost reprezentantul PSD, Gabriel Zetea (vicepreședinte). „Facilitățile fiscale au fost introduse de către PSD. Obligația discuției eliminării e trecută în PNRR de guvernul de dreapta. Dar nu mai contează ce guvern a vrut acest lucru. În prezent, nu e o soluție (n.r. - eliminarea facilităților) pe care PSD să o susțină. Dar fiind în PNRR ca obiectiv, trebuie să fie o discuție. O să vină calculele de la Ministerul Finanțelor, care ne va spune care e soluția și rezolvarea”, a punctat Zetea.

Vicepreședintele PSD a explicat și rațiunea facilităților. „PSD a gândit, când au fost introduse ele, că IT-ul poate fi motor de dezvoltare și trebuie sprijinit la început. Și așa a fost. Construcțiile aveau nevoie de facilități pentru a fi oameni și firme care să poate cheltui fonduri europene și naționale, pentru că nu erau angajați în domeniu. În agricultura nu aveam angajați. Deci facilitățile fiscale și-au produs efectele și probabil unele trebuie menținute, dar acest lucru trebuie să reiasă dintr-un studiu al Ministerului Finanțelor”, a completat Zetea, fără a spune la care s-ar putea renunța.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat