Ședința cabinetului de război israelian privind represaliile la atacul iranian s-a încheiat. Opțiunile puse în discuție

Ședința cabinetului de război israelian privind represaliile la atacul iranian s-a încheiat. Opțiunile puse în discuție

Şedinţa cabinetului de război israelian desfăşurată luni după-amiază pentru a decide asupra paşilor de urmat după atacul iranian cu drone şi rachete efectuat sâmbătă noaptea s-a încheiat.

FOTO PROFIMEDIA

Potrivit postului israelian Channel 12, citat de The Times of Israel, Reuters şi DPA, au fost discutate mai multe opţiuni, fiecare dintre ele constând într-un răspuns „dureros” de represalii contra Iranului, dar unul care să nu declanşeze un război regional.

Totodată, cabinetul de război israelian doreşte să opteze pentru o reacţie care să nu fie blocată de SUA, respectiv o acţiune în coordonare cu Washingtonul, care a anunțat deja că nu se va alătura Israelului într-un eventual atac direct asupra Iranului.

Unele dintre opţiunile de represalii au o anvergură mai redusă, dar altele implică acţiuni mai intensive. De asemenea, dintre toate aceste opţiuni, neprecizate, unele pot fi puse în aplicare imediat, mai menţionează Channel 12.

Israelul a amânat ofensiva la Rafah

Pe de altă parte, în acest nou context, Israelul şi-a amânat ofensiva pe care intenţiona să o lanseze în oraşul Rafah în Fâşia Gaza, în războiul cu gruparea Hamas care continuă în această enclavă palestiniană, relatează postul CNN, preluat de agenţia EFE.

Washingtonul se opune acestei ofensive, întrucât ea ar implica o criză umanitară majoră, oraşul Rafah fiind ultimul refugiu al palestinienilor care fug din calea luptelor, scrie Agerpres.

Publicaţia Wall Street Journal citează oficiali americani şi din alte ţări occidentale care estimează că Israelul ar urma să răspundă rapid atacului iranian, posibil chiar astăzi, luni.

Totuşi, aceiaşi responsabili mai cred că actuala situaţie ar putea oferi atât Iranului cât şi Israelului o ieşire onorabilă care să prevină o nouă escaladare, având în vedere că acum ambele părţi pot pretinde o victorie, Iranul pentru că a răspuns atacului asupra consulatului său din Damasc, iar Israelul pentru că a reuşit să respingă salva iraniană de drone şi rachete.

Iranul a lansat sâmbătă noaptea circa 300 de drone şi rachete asupra Israelului, ca represalii după atacul aerian din 1 aprilie asupra consulatului iranian la Damasc, soldat cu moartea a şapte membri din Corpul Gardienilor Revoluţiei, dintre care doi generali, şi a şapte cetăţeni sirieni.

Israelul afirmă că a doborât 99% din dronele şi rachetele iraniene, beneficiind şi de ajutorul aliaţilor săi, în special SUA, dar şi Marea Britanie şi Franţa, ale căror avioane de luptă au acţionat pentru doborârea acestor ţinte.

De atunci, cabinetul de război israelian discută despre cum să răspundă atacului iranian. Potrivit CNN, în cadrul acestui cabinet fostul ministru al apărării Benny Gantz a cerut o reacţie rapidă, dar premierul Benjamin Netanyahu nu a luat încă o decizie.

Blinken: Washingtonul nu doreşte o escaladare cu Iranul, însă va continua să apere Israelul

„Nu căutăm escaladarea, însă vom continua să apărăm Israelul şi să protejăm efectivele noastre în regiune", a declarat luni secretarul de stat american Antony Blinken la începutul unei întrevederi la Washington cu prim-ministrul adjunct irakian Muhammad Ali Tamim, relatează AFP.

„Cred că acest weekend a demonstrat că Israelul nu trebuie să se apere singur când este victima unei agresiuni, unui atac, şi că el nu va trebui să o facă", a spus Blinken, condamnând atacul iranian „de o anvergură şi o amploare fără precedent", primul care a vizat direct Israelul.

Blinken a mai informat despre o intensă activitate diplomatică „în ultimele 36 de ore, menită să coordoneze un răspuns diplomatic, pentru a încerca să împiedice escaladarea" în regiune.

Şeful diplomaţiei americane a discutat la telefon cu omologii săi egiptean, iordanian, turc, saudit, britanic şi german, potrivit Departamentului de Stat.

Prim-ministrul irakian Mohamed Shia al-Soudani se află luni în SUA și urmează să fie primit de preşedintele american Joe Biden la Casa Albă.

Belgia, Franţa, Germania şi Republica Cehă i-au convocat pe ambasadorii Iranului

Belgia a decis luni să-l convoace pe ambasadorul iranian la Bruxelles, pentru a-i transmite „ferma condamnare a atacului Iranului împotriva Israelului", a anunţat Ministerul belgian de Externe, transmit AFP, Reuters şi dpa.

„Ţara noastră cheamă toate părţile să dea dovadă de cea mai mare reţinere. O escaladare regională este absolut de evitat", a adăugat ministerul.

Franţa, Germania, Republica Cehă au anunţat la rândul lor că au procedat la fel cu ambasadorii Iranului pe teritoriul lor.

„Diplomaţia cehă a transmis Iranului că a întrecut limita prin atacarea Israelului. Regimul iranian pune în pericol situaţia de securitate din regiune. Toate acestea cu aprobarea tacită a prietenilor săi ruşi”, a scris pe reţeaua X ministrul ceh de externe Jan Lipavsky. , spune ministrul ceh.

Duminică, Iranul i-a convocat şi el pe ambasadorii Regatului Unit, Franţei şi Germaniei pentru a protesta împotriva declaraţiilor autorităţilor din aceste ţări după raidurile iraniene din cursul nopţii asupra Israelului.

La tribuna ONU, Iranul a afirmat că nu a „avut de ales decât să-şi exercite dreptul la autoapărare" prin lansarea a sute de drone şi rachete către Israel.

Atacul fără precedent, denumit „Promisiune cinstită", a fost declanşat în noaptea de sâmbătă spre duminică în semn de ripostă la raidul imputat Israelului asupra consulatului Iranului la Damasc, de pe 1 aprilie, aminteşte AFP.

La rândul său, Israelul a cerut „toate sancţiunile posibile" împotriva Teheranului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro