Șef al unei instituții de stat către un fost general DIE: Tovarășe general Dragoș, să trăiți! Onoare muncii! Șaramet, permiteți să vă raportez!

Șef al unei instituții de stat către un fost general DIE: Tovarășe general Dragoș, să trăiți! Onoare muncii! Șaramet, permiteți să vă raportez!

Șef al unei instituții de stat către un fost general DIE: Tovarășe general Dragoș, să trăiți! Onoare muncii! Șaramet, permiteți să vă raportez! Legea penala mai favorabila, varsta inaintata, starea de sanatate si perioada scursa de la momentul savarsirii faptelor si pana la pronuntarea solutiei prezente sunt o parte din argumentele magistratilor care au decis condamnarea fostului general DIE, Dragos Diaconescu (80 de ani), la 2 ani si 8 luni de inchisoare cu suspendare in celebrul dosar al "Bancherilor", dezvăluie jurnalistul Ionel Stoica pe  Ziare.com .

Fostul ofiter a fost gasit vinovat de constituirea unui grup infractional organizat si complicitate la inselaciune. Dragos Diaconescu a sustinut in timpul procesului ca este nevinovat si a declarat apel impotriva sentintei.

Fost sef al Oficiului Argus din cadrul Securitatii, structura care opera angajarile pentru cetatenii romani care activau in comertul exterior pe vremea lui Nicolae Ceausescu, Diaconescu a fost considerat de procurorii DIICOT drept unul dintre creierele din dosarul "Bancherilor."

"Inculpatul Diaconescu Dragos, om de afaceri (asociat si administrator la mai multe societati comerciale) si fost lucrator in cadrul Directiei de Informatii Externe (DIE) in perioada de pana in 1989, are un cerc relational extrem de influent din care fac parte atat inalti functionari din cadrul institutiilor publice (AVAS, ministere) cat si din mediul privat (in special in domeniul bancar si financiar) ", ii fac portretul magistrati ai Tribunalului Bucuresti.

"Tovarase general Dragos, sa traiti!"

Intr-una din discutiile celebre din acest caz, Aurel Saramet, fost presedinte al Fondului de Grantare a Creditelor pentru IMM, il saluta pe Diaconescu: "Tovarase general Dragos, sa traiti! Onoare muncii! Saramet, permiteti sa va raportez!".

Era vorba de un dosar privind obtinerea sau incercarea de a obtine un numar de 40 de credite de la 16 unitati bancare de pe teritoriul Romaniei, prin utilizarea unor documente falsificate. Fostul ofiter a fost acuzat ca a intermediat legatura unuia dintre capii retelei de fraude bancare cu oameni din sistemul bancar sau institutii de stat.

Vinovatia

Dupa aproape cinci ani de procese, el a fost gasit vinovat: "Faptele exista, au fost savarsite de catre inculpat si cu forma de vinovatie ceruta de lege".

Concret, Diaconescu a fost gasit vinovat ca in perioada 2010-2012 a aderat la un grup infractional organizat initiat de afaceristul Mihai Stan si l-ar fi sprijinit pe acesta la savarsirea infractiunilor de inselaciune in raport cu institutiile bancare din Romania.

El ar fi intermediat gruparii conduse de Mihai Stan legaturile cu persoane din conducerea unei banci, din conducerea Fondului de Grantare a Creditelor pentru IMM, cu analisti si consultanti financiar-bancari si ar fi pus la dispozitie mai multe imobile, unde gruparea infractionala isi desfasura activitatile infractionale.

"Din probele administrate rezulta ca inculpatul Diaconescu Dragos a stiut inca de la inceput de preocuparile infractionale ale inculpatului Mihai Stan si grupului controlat de catre acesta.

Desi inca de la inceput cunoaste aceste demersuri, inculpatul Diaconescu Dragos pastreaza legatura cu acesta, il tine aproape si il recomanda in continuare (pana la momentul operativ desfasurat de catre DIICOT) catre diferite persoane cu functii cheie, capabile constient sau nu, sa il sprijine in activitatile infractionale", explica magistratii.

Judecatori: Membru activ al gruparii

Judecatorii noteaza ca generalul nu numai ca a sprijinit grupul infractional organizat initiat de Mihai Stan, ci a devenit un membru activ al acestuia.

"Nu sunt clare motivele pentru care inculpatul Diaconescu Dragos a ales sa participe la demersurile infractionale ale acestuia avand in vedere ca a ocupat functii extrem de importante in cadrul serviciilor de informatii din regimul de dinainte de anul 1989, fiind un prosper om de afaceri cu o situatie materiala exceptionala si cu un anturaj format din oameni cu functii importante," scriu magistratii.

Unul dintre motive ar fi acela ca afaceristul Mihai Stan ar fi inchiriat mai multe imobile de la Diconescu, pe sume mari de bani.

"De altfel, din discutiile telefonice interceptate rezulta grija deosebita a inculpatului sa-si incaseze rapid chiria de la inculpatul Mihai Stan", explica judecatorii.

Apararea, spulberata

Potrivit motivarii sentintei, Tribunalul a respins apararile generalului, in sensul ca nu cunostea caracterul infractional al demersurilor ilegale ale gruparii conduse de Mihai Stan. Asta deorece afaceristul inchiriase de la general mai multe imobile ca si sedii de firma, "astfel incat putea cu usurinta sa observe preocuparile inculpatului Stan".

In plus, din continutul convorbirilor purtate intre cei doi rezulta ca era la curent cu manoperele lui Stan, "implicandu-se astfel in mod constient".

Zeci de convorbiri telefonice sunt probe cheie in acest caz.

"Incompatibil cu regimul de detentie"

Judecatorii au explicat motivele pentru care au stabilit o sentinta cu suspendarea executarii.

"Avand in vedere limitele de pedeapsa ale infractiunilor pentru care inculpatul a fost trimis in judecata, dar si imprejurarea ca instanta se va orienta spre mediu in ceea ce priveste pedepsele aplicate, apreciaza ca legea penala mai favorabila este legea noua.

La individualizarea pedepselor, instanta va avea in vedere atat gravitatea sporita a faptelor comise, modalitatea concreta de savarsire, dar si varsta inaintata a inculpatului, starea sa de sanatate care il face incompatibil cu regimul de detentie, dar si perioada scursa de la momentul savarsirii faptelor si pana la pronuntarea solutiei prezente, aspect care desi nu poate fi imputat organelor judiciare (data fiind complexitatea sporita a cauzei) se impune a crea inculpatilor o situatie mai usoara, data fiind perioada indelungata de timp in care au suportat rigorile unui proces penal.

Acest din urma aspect ramane valabil in cazul tuturor inculpatilor din prezenta cauza, pentru care instanta a apreciat ca se impune condamnarea", motiveaza Tribunalul Bucuresti.

Detalii despre sentintele din dosar: Primele sentinte in dosarul Bancherilor: un fost ofiter de Securitate a primit o pedeapsa cu suspendare

Cum se lăuda generalul

Unul dintre membrii acestei grupari a declarat magistratilor ca Diaconescu era cunoscut drept "Tataie", ca le spunea ca este general activ de informatii si ca lucreaza pentru el.

Declaratia acestuia este citata in motivarea sentintei. El spune ca s-a dus sa-l cunoasca pe Diaconescu, sa-i explice ce are de facut.

"Dupa ce Diaconescu mi-a pus cateva intrebari de verificari in sensul de a vedea la ce ma duce capul a inceput sa sustina ca vom lucra pentru serviciile secrete si ca o parte din bani vor ajunge la acestea.

Diaconescu stia despre caracterul fraudulos al activitatilor noastre.

De altfel, creierul acestor operatiuni era Diaconescu, intrucat Mihai Stan nu avea capacitatea intelectuala sa faca asa ceva, cunoscandu-l foarte bine", declara unul dintre inculpati.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina