Şefa CE ignoră recomandarea ECDC privind durata carantinei în cazul unui contact cu un purtător de coronavirus (Reuters)

Şefa CE ignoră recomandarea ECDC privind durata carantinei în cazul unui contact cu un purtător de coronavirus (Reuters)

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că va ieşi din carantină marţi seara, în pofida recomandărilor agenţiei europene de sănătate publică, ce prevăd 14 zile de autoizolare după intrarea în contact cu o persoană testată pozitiv cu coronavirus, notează Reuters.

Von der Leyen urmează regulile din Belgia, care au fost relaxate recent, dar decizia sa de a nu ţine cont de recomandarea mai strictă a Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) ar putea slăbi şi mai mult apelurile în favoarea unei abordări europene comune în combatarea pandemiei, scrie agenţia britanică.

Şefa CE, în vârstă de 61 de ani şi medic de profesie, a spus că va rămâne în autoizolare preventivă până marţi seara, după ce o persoană cu care a venit în contact pe 29 septembrie, în timpul unei deplasări oficiale în Portugalia, a fost confirmat duminică cu coronavirus.

Ursula von der Leyen a fost testată negativ joia trecută şi luni.

Potrivit Reuters, un purtător de cuvânt al Comisiei a refuzat să comenteze cu privire la recomandările ECDC, precizând însă că autoizolarea şefei CE este conformă cu regulile belgiene.

Belgia, care găzduieşte instituţiile europene, a redus de la 1 octombrie perioada obligatorie de carantină de la 14 la 7 zile, deşi înregistrează una din ratele cele mai ridicate de infectare din Europa. Decizia a fost luată mai ales pentru că oamenii au avut dificultăţi în respectarea acestei prevederi, care a avut un puternic impact economic şi social, a explicat o purtătoare de cuvânt a Ministerului Sănătăţii.

Totuşi, decizia Belgiei nu ţine cont de recomandarea ECDC, reiterată în septembrie, ca persoanele venite în contact cu cazuri confirmate de coronavirus să intre în carantină timp de două săptămâni, mai scrie Reuters. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...