Şefa Comisiei Electorale Centrale din Bulgaria a demisionat din cauza incertitudinilor legate de automatele de votare

Şefa Comisiei Electorale Centrale din Bulgaria a demisionat din cauza incertitudinilor legate de automatele de votare

Şefa Comisiei Electorale Centrale din Bulgaria, Stefka Stoeva, şi-a anunţat joi colegii că demisionează, deoarece nu a fost luată în considerare în mod corespunzător utilizarea automatelor de votare, transmite dpa. Parlamentul de la Sofia urmează probabil să aprobe demisia săptămâna viitoare, menţionează agenţia.

Anunţul neaşteptat a venit după o dispută privind utilizarea automatelor la următoarele alegeri parlamentare.

Nu se ştie ce tip de automate ar putea fi folosite, nici de unde vor fi achiziţionate, nici cum vor fi certificate şi depozitate sau cum vor fi pregătiţi pentru utilizare alegătorii şi membrii comisiilor electorale, a arătat Stoeva. Ea a adăugat că nu este încă clar dacă se va putea vota alternativ şi cu buletine obişnuite, introduse personal în urne.

Protestatarii bulgari consideră că automatele de votare ar putea contribui la evitarea unor eventuale fraude electorale. Premierul Boiko Borisov s-a pronunţat recent pentru menţinerea posibilităţii de vot tradiţional, invocând acelaşi motiv.

Alegerile parlamentare ar urma să aibă loc în martie 2021, însă unii observatori sunt de părere că s-ar putea organiza alegeri anticipate în noiembrie anul acesta, în urma protestelor antiguvernamentale care au durat deja 50 de zile. Manifestanţii care cer demisia guvernului bulgar sunt susţinuţi şi de preşedintele Rumen Radev şi de opoziţia socialistă. Ei acuză executivul de corupţie, comportament mafiot şi dependenţă de oligarhi. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată podul care va lega Ardealul de Oltenia

2 Noi stenograme despre avocata Cămătarilor / L-a apărat și pe Fluturică, un interlop care a bătut o victimă cu pl…

3 Criza energetică europeană se va înrăutăți în această iarnă. Consumatorii ar putea fi rugați să consume mai pu…

4 VIDEO Trei români beți au devastat un bar în Italia, i-au bătut pe angajați și pe proprietar

5 Așa o fi?