Șefa Comisiei Europene cere Consiliului aderarea României și Bulgariei la Schengen în 2023

Șefa Comisiei Europene cere Consiliului aderarea României și Bulgariei la Schengen în 2023

Președinta Comisiei Europene, Ursula vonder Leyen, a precizat că cere Consiliului European să facă pașii necesari pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație european cât mai curând, în cursul anului 2023, potrivit unui răspuns adresat europarlamentarului Eugen Tomac.

FOTO Arhivă Adevărul

„Extinderea spaţiului Schengen rămâne o prioritate politică a Comisiei şi solicităm Consiliului să facă paşii necesari pentru a fi luată o decizie cât mai curând posibil anul acesta, astfel încât România şi Bulgaria să devină parte a zonei Schengen”, a afirmat Ursula von der Leyen în scrisoarea transmisă europarlamentarului Eugen Tomac.

Șefa Comisiei Europene conchide că spațiul Schengen va fi mai puternic, mai sigur și mai rezilient cu România și Bulgaria. De asemenea, Ursula von der Leyen a arătat că instituția pe care o conduce va continua să reasigure toate statele membre privind funcționarea spațiului Schengen și va continua să lucreze pentru accederea celor două state la spațiul de liberă circulație european.

Scrisoarea transmisă europarlamentarului de către șefa CE FOTO Facebook / Eugen Tomac

Scrisoarea transmisă europarlamentarului de către șefa CE FOTO Facebook / Eugen Tomac

„Imediat după refuzul Austriei de a vota pentru accesul României în Schengen, i-am transmis Preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o scrisoare în care solicit cu fermitate sancţionarea acestui abuz de drept. În scrisoarea de răspuns pe care am primit-o astăzi, preşedinta von der Leyen îmi dă dreptate şi subliniază corectitudinea tuturor argumentelor pe care le-am invocat. Prin urmare, Ursula von der Leyen cere Consiliului să ia o decizie “cât mai curând posibil anul acesta”, astfel încât România şi Bulgaria să devină parte a spaţiului Schengen”, a afirmat Tomac într-o postare pe Facebook , prezentând scrisoarea primită de la șefa Comisiei Europene.

Șeful PMP a arătat totodată că „răspunsul președintei Comisiei Europene este extrem de important pentru țara noastră și foarte util”, în contextul procesului inițiat la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Europarlamentarul a mai adăugat că „votul din 8 decembrie este profund nedrept, iar această injustiţie făcută României trebuie corectată. Altfel, creează un precedent foarte periculos”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”