Șefa Trezoreriei americane a mâncat ciuperci halucinogene în timpul vizitei oficiale în China

Șefa Trezoreriei americane a mâncat ciuperci halucinogene în timpul vizitei oficiale în China

Secretarul american al Trezoreriei Janet Yellen a fost servită cu ciuperci halucinogene fără să știe acest lucru în timpul vizitei sale în China, ea relatând însă că experiența nu i-a afectat capacitatea de discernământ, potrivit Business Insider .

Șefa Trezoreriei SUA, Janet YellenFoto: Ichiro Ohara / AP / Profimedia

„Nu am fost conștientă că aceste ciuperci aveau proprietăți halucinogene”, a declarat ea într-un interviu acordat CNN cu privire la un ingredient dintr-o „rețetă delicioasă” pe care a comandat-o la un restaurant popular din China în timpul vizitei de stat pe care a efectuat-o în țara comunistă la începutul lunii trecute.

Șefa Trezoreriei de la Washington a explicat că a aflat ulterior de proprietățile halucinogene ale ciupercilor, dar că a citit că „dacă sunt gătite corect, ceea ce sunt sigur că s-a întâmplat la acest restaurant foarte bun, ele nu au niciun efect”.

„Dar tututor ne-au plăcut ciupercile, restaurantul și niciunul dintre noi nu am resimțit efecte adverse după ce le-am mâncat”, a mai spus ea.

Ciupercile în cauză sunt numite „Jian shou qing” de către chinezi, adică „vezi mâna albastră” într-o traducere ad-literam. Numele vine de la una dintre proprietățile lor caracteristice: suprafața interioară a ciupercii devine albastră după ce este aplicată presiune asupra sa, inclusiv în timpul procesului de tăiare. Ele sunt considerate otrăvitoare deoarece pot provoca halucinații.

Vizita lui Janet Yellen a dus la acuzații de „trădare” în China

Deși s-a întâlnit cu mai mulți oficiali de rang înalt de la Beijing, o întâlnire informală găzduită de șefa Trezoreriei americane a declanșat un val de critici incriminatoare pe rețelele de socializare din China.

Yellen, considerată o deschizătoare de drumuri pentru femei în domeniul economiei, a luat prânzul pe 8 iulie la Beijing cu 6 economiste chineze într-o întâlnire menită să atragă atenția asupra diversității de gen din domeniul economic. Șefa Trezoreriei Statelor Unite s-a întâlnit cu colegele sale economiste după ce anterior a participat la o reuniune cu oficiali ai guvernului chinez, majoritatea acestora fiind bărbați.

În una dintre postările care au strâns aproape 600 de comentarii, un utilizator al rețelelor de socializare a acuzat-o pe Hao Jingfang, una dintre economistele care au luat prânzul cu Yellen, că este „nu doar o trădătoare, ci și o feministă radicală”.

Alți internauți chinezi au descris-o pe șefa Trezoreriei de la Washington drept o „persoană evident periculoasă” și s-au întrebat de ce acesteia i s-a permis să găzduiască un eveniment în timp ce era doar o musafiră în țară.

„Uitați-vă la șleahta asta, legea împotriva spionajului ar putea fi utilă [împotriva lor]”, a scris un utilizator cu porecla Shan3847, în timp ce un altul a afirmat că „toată lumea din jurul mesei ar trebui prinsă, niciuna nu este nevinovată”. „Statele Unite au fost mereu amabile în a ne ajuta să prindem rebelii”, a adăugat acesta.

Sub președintele Xi Jinping numărul femeilor din politica și guvernul chinez a intrat în declin, concomitent cu lărgirea discrepanțelor între bărbați și femei în câmpul muncii. Evoluția are loc în contextul în care guvernele lui Xi au pus accentul pe rolurile tradiționale ale femeilor în societatea chineză.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?