Șeful Alianței Maghiare din Transilvania, condamnat definitiv pentru șantaj. Mezei și-a depus mandatul

Șeful Alianței Maghiare din Transilvania, condamnat definitiv pentru șantaj. Mezei și-a depus mandatul

Mezei Janos, fost primar al localității Gheorgheni și șef al Alianței Maghiare din Transilvania, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, acesta depunându-și mandatul din funcția de la partid.

Mezei Janos (stânga), fost șef al AMT FOTO Facebook Mezei Janos

Demisia din funcţie a avut loc la începutul săptămânii, după ce a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Târgu Mureş la trei ani închisoare cu suspendare, într-un dosar de corupţie, în care a fost judecat pentru abuz în serviciu şi şantaj, sentința fiind pronuțată vineri, potrivit Agerpres.

Dintre cele trei capete de acuzare, magistraţii l-au achitat de abuz în serviciu şi instigare la delapidare, însă fostul primar de la Gheorgheni a fost condamnat pentru şantaj. În plus, politicianul trebuie să plătească 10.000 de euro daune persoanei care l-a denunţat şi să restituie cheltuielile de judecată. Totodată, a fost obligat să efectueze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii. Mezei a primit interdicţia folosirii drepturilor publice pe o perioadă de cinci ani.

Alianța Maghiară din Transilvania, partid pe care l-a condus, a rezultat din fuziunea a două partide ale comunității – Partidul Popular Maghiar şi Partidul Civic Maghiar, și vrea să fie alternativa la UDMR.

În ziua în care a demisionat din funcție, Mezei János a respins condamnarea definitivă, calificând-o drept „ilegală”. „Condamnarea în dosarul meu este ilegală, acuzaţiile false care îmi sunt aduse sunt nefondate şi nu există nimic care să dovedească faptul şantajului, întrucât nu s-a întâmplat aşa ceva. Totodată, hotărârea instanţei este definitivă şi accept toate consecinţele acesteia. De aceea anunţ: îmi dau demisia din funcţia de preşedinte al EMSZ”, a spus Mezei János într-o conferință de presă, potrivit Agerpres.

AMT, în căutarea unui nou șef

În termen de 60 de zile, Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT) trebuie să aleagă o nouă conducere, deoarece János Mezei, pe care instanţa l-a condamnat pentru şantaj şi a primit şi interdicţia folosirii drepturilor publice, va demisiona din funcţia de preşedinte a alianţei. Aceste aspecte au fost anunţate chiar de preşedintele demisionar şi István Csomortányi, vicepreşedinte al AMT, la o conferinţă de presă organizată, luni, la Târgu-Mureş.

Suntem pe deplin convinşi că János Mezei este nevinovat", a declarat István Csomortányi. Acesta a subliniat că acuzaţia de şantaj s-ar adeveri doar în cazul în care acuzatul ar fi realizat un profit personal în urma cazului, ceea ce nu s-a întâmplat

Discurs radical al AMT

Formațiunea pe care a condusă Mezei Janos s-a remarcat printr-un discurs radical. De exemplu, la începutul lunii ianuarie, formațiunea susține că amploarea declinului demografic arată „eficienţa genocidului tăcut împotriva maghiarilor pe timp de pace”, susținea fostul lider al partidului, referindu-se la datele preliminare din recensământ.

Janos Mezei a fost un membru important al formațiunii fiind cel mai reprezentativ ales local, dat fiind că a avut două mandate de primar al orașului Gheorghieni.

Alianța Maghiară din Transilvania are în prezent doar doi parlamentari, adică Zakarias Zoltan și József Kulcsár-Terza, amândoi cu ieșiri controversate. Primul a fost printre inițiatorii proiectului de lege anti-LGBT, în timp ce al doilea este inițiatorul constant al demersului referitor la autonomia așa-zisului Ținutului Secuiesc. Cei doi au ajuns pe listele UDMR la alegeri, pentru că toate la legislative toate formațiunile maghiare și-au unit forțele.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

3 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

4 VIDEO Voi ați văzut ce se întâmplă cu mașinile electrice în Germania?

5 „Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”