Șeful apărării de la Berlin, despre exerciţiul NATO din Germania: „Demonstrează pregătirea defensivă”

Șeful apărării de la Berlin, despre exerciţiul NATO din Germania: „Demonstrează pregătirea defensivă”

Cele mai mari manevre ale forţelor aeriene din istoria NATO care au început în spaţiul aerian al Germaniei demonstrează pregătirea defensivă a alianţei occidentale şi a forţelor armate germane, a declarat luni ministrul german al apărării, Boris Pistorius, citat marţi de agenţia DPA, citată de Agerpres.

Avion F-16 aparținând Turciei în cadrul „Air Defender 23”. FOTO EPA-EFE

Exerciţiul de două săptămâni, la care iau parte 25 de ţări, implică aproximativ 10.000 de soldaţi şi 250 de avioane.

Condus de forţele armate ale Germaniei (Bundeswehr), exerciţiul Air Defender 2023 durează până la 23 iunie şi are ca scop antrenamentul în faţa unui agresor estic fictiv.

„În special, forţele aeriene au o importanţă centrală în cazul unui atac deoarece sunt primele care răspund pentru a asigura securitatea populaţiei şi, de asemenea, a propriilor forţe armate", a declarat Pistorius luni seară pentru postul RTL.

Boris Pistorius precizează că exerciţiul are ca „obiectiv de a arăta clar că NATO şi forţele aeriene germane sunt gata să se apere", a mai afirmat Pistorius.

Acest lucru se aplică de asemenea preşedintelui rus Vladimir Putin şi oricui „ne ameninţă libertatea şi securitatea", a adăugat oficialul german.

„Nu este îndreptat ca un semnal împotriva nimănui”

Manevrele au loc în timpul unui război devastator între Rusia şi posibilul candidat NATO Ucraina, însă oficiali din cadrul forţelor aeriene germane spun că ideea exerciţiilor datează din 2018, înainte ca Rusia să-şi înceapă invazia pe scară largă a Ucrainei în 2022.

„Acest exerciţiu nu este îndreptat ca un semnal împotriva nimănui. Este un semnal către noi, îndreptat spre interior, în NATO (...) că suntem capabili să apărăm această ţară şi această alianţă", a declarat inspectorul forţelor aeriene ale Germaniei Ingo Gerhartz.

Luni, urmau să aibă loc zboruri pentru familiarizarea cu spaţiul aerian şi consolidarea cooperării diferitelor naţiuni, a spus Gerhartz.

„Nu vom face niciun zbor în direcţia Kaliningradului"

Ingo Gerhartz a declarat pentru canalul RBB că Forţele aeriene germane au precizat că doresc să evite o escaladare spre Rusia.

„Facem totul pentru a ne asigura că nu are loc un efect de escaladare. Nu vom face niciun zbor în direcţia Kaliningradului", a explicat Gerhartz.

Manevrele forţelor aeriene au loc pe fondul unui vârf al călătoriilor aeriene estivale, iar direct afectate de exerciţiu sunt trei spaţii aeriene din Germania : părţi din nordul Germaniei şi Marea Nordului, părţi din estul Germaniei şi Marea Baltică şi părţi din sud-vestul Germaniei.

Luni, majoritatea aeroporturilor din Germania nu au raportat niciun efect secundar major al exerciţiului asupra călătoriilor pasagerilor.

Singurul aeroport important din Germania care a anunţat întârzieri semnificative a fost Hamburg.

La cel mai mare aeroport al ţării, din Frankfurt, nu existau „efecte vizibile" în ceea ce priveşte întârzierile sau anulările zborurilor începând de luni dimineaţă, a afirmat o purtătoare de cuvânt a companiei ce asigură servicii aeroportuare, Fraport.

Industria aviaţiei se aşteaptă însă ca perturbările să crească pe măsură ce exerciţiul militar intră în plină desfăşurare.

Au existat „operaţiuni de zbor militar relativ reduse" în prima zi a exerciţiului la scară largă, a subliniat luni directorul general al asociaţiei industriei aviatice BDL, Matthias von Randow, a sublinia

„Presupun că perturbările traficului aerian civil vor creşte în următoarele zile, mai ales cu întârzieri în orele de seară", a explicat von Randow.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat