Şeful CJ Mehedinţi i-a spus şefului Poliţiei că are influenţă asupra unor membri ai Guvernului

Şeful CJ Mehedinţi i-a spus şefului Poliţiei că are influenţă asupra unor membri ai Guvernului

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat joi, într-un comunicat de presă, că procurorii Secţiei de combaterea infracţiunilor de corupţie au început urmărirea penală în cazul lui Ioan Adrian Duiuc, preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, pentru trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, instigare la dare de mită, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, instigare la abuz în serviciu şi două infracțiuni de folosire a influenţei şi autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite.

În aceeaşi cauză este urmărit penal şi Constantin Ştefan Ponea, inspector şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Mehedinţi, pentru trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă.

De asemenea, omul de afaceri Constantin Popescu, preşedintele organizaţiei municipale Orşova a Partidului Social Democrat, este urmărit penal pentru folosirea influenţei şi autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite, a precizat DNA.

Procurorii i-au reţinut, joi, pe Adrian Duicu, Ştefan Ponea şi Constantin Popescu, urmând să ceară judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti arestare preventivă a acestora, pentru 30 de zile.

DNA a precizat că în această cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Potrivit ordonanţei de efectuare a urmăririi penale, în perioada martie-iunie 2013, preşedintele CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, ar fi afirmat, într-o discuţie cu şeful IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea, că are influenţă asupra unor membri ai Guvernului, unor funcţionari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne şi a şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române, pe de o parte, precum şi asupra unor consilieri locali din CL Orşova, pe de altă parte.

Duicu i-ar fi promis lui Ponea că îşi va folosi această influenţă pentru a-i determina pe membrii Guvernului, funcţionarii publici din conducerea MAI şi pe şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, să îl menţină temporar pe Ponea în funcţia de inspector şef al IPJ Mehedinți, iar la o dată ulterioară să îl numească director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică din Inspectoratul General al Poliţiei Române, precum şi să numească o persoană din familia acestuia într-o funcţie de conducere în cadrul Ministerului Public.

"În ceea ce îi priveşte pe membrii Consiliului Local al municipiului Orşova, influenţa urma a fi exercitată pentru a-i determina să aprobe scoaterea din domeniul public şi concesionarea, către o altă persoană din familia lui Ponea Constantin Ştefan, la un preţ «convenabil», a două suprafeţe de teren (în suprafaţă totală de aproximativ 200 de metri pătraţi, terenuri situate în centrul municipiului Orşova şi reprezentând acostamentul unei străzi)", au scris procurorii în documentul citat.

Potrivit procurorilor, un membru al familiei lui Ponea a obţinut cele două suprafeţe de teren, în urma intervenţiei lui Duicu, care şi-a folosit influenţa asupra a 11 membri ai Consiliului Local Orşova, prin intermediul şi cu ajutorul preşedintelui PSD Orşova, Constantin Popescu.

"Ca urmare a exercitării influenței, consilierii locali au votat scoaterea din domeniul public şi concesionarea celor două suprafeţe de teren. Cele două suprafeţe de teren erau înscrise în cartea funciară a localităţii Orşova ca aparţinând domeniului public al Statului Român, prin urmare, ele nu puteau fi trecute în domeniul privat al localităţii Orşova (şi apoi concesionate); în aceste împrejurări, folosul obţinut prin dobândirea acestor două suprafețe de teren în condiţiile arătate, este unul necuvenit, obţinut prin nesocotirea prevederilor legale care reglementează regimul juridic al proprietăţii publice", au precizat procurorii.

Preşedintele CJ Mehedinţi i-a cerut în schimb lui Ponea să determine un magistratul să îi admită cererea dintr-un dosar în care Duicu ceruse anularea raportului Agenţiei Naţionale de Integritate prin care s-a stabilit că a fost în incompatibilitate.

"Folosindu-se de împrejurarea că o persoană din familie este chiar şefa Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a instanţei care avea de soluţionat cauza respectivă, Ponea Constantin Ştefan i-a promis lui Duicu Ioan-Adrian că îi va obţine acest folos, în sensul că hotărârea care se va da în cauza amintită va fi una favorabilă acestuia din urmă", susţin procurorii.

Preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi şi şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mehedinţi au fost audiaţi la sediul DNA Central în urma percheziţiilor făcute miercuri la sediile unor instituţii şi firme din Orşova, Drobeta-Turnu Severin şi Craiova, într-un dosar privind fapte de corupţie săvârşite de funcţionari cu funcţii de conducere în plan local, în perioada 2012-2013 şi în luna ianuarie 2014.

Procurorii au făcut percheziţii la sediul CJ Mehedinţi, la locuinţa din Orşova a lui Adrian Duicu, la casa părinţilor acestuia din comuna Topleţ, judeţul Caraş-Severin, precum şi la Hotelul Palace din Drobeta-Turnu Severin, deţinut de familia lui. De asemenea, au fost percheziţionate sediul Primăriei Drobeta-Turnu Severin, dar şi locuinţa din Orşova a şefului Poliţiei Judeţene Mehedinţi, comisar-şef Ştefan Ponea, cunoscut drept un apropiat al lui Adrian Duicu, sediul Primăriei Orşova, precum şi firma Floricola, care furnizează serviciile de salubrizare şi apă-canal din Orşova şi care aparţine preşedintelui PSD Orşova, Constantin Popescu.

Alături de Duicu şi Ponea, au fost ridicaţi de anchetatori şi duşi la audieri la DNA central mai mulţi funţionari publici de la CJ Mehedinţi, între care secretarul judeţului Ladislau Mednyanszky şi şeful Departamentului Resurse Umane, Silvia Şocâte, precum şi liderul PSD Orşova, Constantin Popescu şi fiul acestuia, Valentin Popescu. În acest dosar ar fi vizaţi şi funcţionari de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Mehedinţi şi angajaţi ai Spitalului Judeţean, unde miercuri au avut loc, de asemenea, percheziţii, managerul Spitalului Judeţean din Drobeta Turnu Severin, Doina Borugă, fiind dusă şi ea la audieri la DNA.

Surse judiciare afirmau că mai mulţi şefi de deconcentrate din Mehedinţi au fost audiaţi şi ei în cursul zilei de miercuri de procurori, aceştia fiind întrebaţi dacă li s-a impus să intervină pe lângă anumiţi agenţi economici pentru a-i determina să încheie contracte de sponsorizare şi publicitate cu televiziunea Tele2 Drobeta, deţinută de una dintre firmele familiei Duicu.

Avocatul Marian Valon declara, joi dimineaţă, că patru persoane pe care el le-a reprezentat la DNA sunt cercetate în libertate, printre acestea fiind secretarul judeţului, Ladislau Mednyanszky, directorul televiziunii Tele2 Drobeta şi managerului Spitalului Judeţean din Drobeta-Turnu Severin, Doina Borugă.

Surse judiciare au afirmat că în acest dosar de corupţie ar fi în atenţia anchetatorilor şi judecătoarea Adina Ponea, sora şefului Poliţiei Mehedinţi, care este preşedinte al Secţiei de Contencios Administrativ şi Fiscal de la Curtea de Apel Craiova, dar şi procurorul Elisabeta Ponea, soţia comisarului-şef Ştefan Ponea.

Presa locală a relatat, de-a lungul anilor, despre afacerile derulate de preşedintele CJ Mehedinţi prin firme înregistrate pe numele soţiei, Mariana, şi al mamei sale, Ana Duicu, care deţin mai multe benzinării în Drobeta Turnu Severin şi în comuna natală - Topleţ, precum şi un hotel la ieşirea din Drobete Turnu Severin, clinica medicală Romrad-RMN, care funcţionează în Policlinica Spitalului Judeţean, dar şi televiziunea Tele2 Drobeta.

În mai 2012, cu o lună înaintea alegerilor locale, la care Adrian Duicu candida pentru funcţia de preşedinte al CJ Mehedinţi, din partea USL, Agenţia Naţională de Integritate anunţa că acesta, care atunci era consilier judeţean, a fost găsit incompatibil.

Potrivit ANI, Ioan Adrian Duicu a participat la deliberarea şi adoptarea unei hotărâri a Consiliului Judeţean Mehedinţi din 28 octombrie 2008, prin care a fost aprobată închirierea unui teren, în suprafaţă de 250 de metri pătraţi, situat în incinta Spitalului Judeţean de Urgenţă Drobeta-Turnu Severin către SC Romrad-RMN SRL, precum şi a unei hotărâri din 31 august 2009, privind vânzarea a două corpuri de proprietate din municipiu către aceeaşi societate, în condiţiile în care el era asociat în cadrul firmei.

Ioan Adrian Duicu a fost consilier judeţean în CJ Mehedinţi din 27 iunie 2008, iar din 2 aprilie 2007 era asociat în cadrul SC Romrad-RMN SRL, preciza atunci ANI.

În 21 mai 2012, Duicu a contestat raportul de evaluare al ANI, acesta cerând Curţii de Apel Craiova anularea actului. După un an, în 21 mai 2013, Curtea de Apel Craiova i-a admis cererea şi a dispus anularea raportului de evaluare al ANI, din 9 mai 2012. Decizia a fost contestată de ANI la instanţa supremă, termenul de judecare fiind 18 noiembrie 2014.

Adrian Duicu este, din 2009, preşedinte al PSD Mehedinţi şi secretar executiv al PSD la nivel naţional, precum şi membru în Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România.

Sursa: realitatea.net


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...