Șeful companiei maghiare MOL, condamnat în Croația pentru mituirea fostului premier Ivo Sanader cu 10 milioane de euro

Șeful companiei maghiare MOL, condamnat în Croația pentru mituirea fostului premier Ivo Sanader cu 10 milioane de euro

Zsolt Hernádi, preşedintele şi directorul general al companiei maghiare MOL, prezentă și pe piața carburanților din România, a fost condamnat la doi ani de închisoare de Tribunalul din Zagreb într-un dosar de corupție la nivel înalt, transmite agenția MTI. Ivo Sanader, fostul premier al Croaţiei, a fost condamnat la şase ani de închisoare în același dosar. Părțile pot face recurs.

Potrivit motivării magistraților croați, fostul premier Ivo Sanader s-a înţeles cu Zsolt Hernádi ca în schimbul sumei de 10 milioane de euro, compania maghiară MOL să obţină dreptul de administrator asupra companiei petroliere croate INA, respectiv ca INA să se renunţe la activitatea în domeniul gazelor, care cauza pierderi.

Zsolt Hernádi este un aliat apropiat al premierului Viktor Orban și unul dintre cei mai influenți oameni de afaceri din Ungaria. Compania MOL este una strategică pentru sectorul energetic din Ungaria.

Context: Urmărirea penală a lui Zsolt Hernádi a început în 2013, de către USKOK, agenţia croată de luptă împotriva crimei organizate şi a corupţiei. Potrivit USKOK, între 2008 şi 2009, liderul Mol i-a oferit o mită de zece milioane de euro premierului croat în funcţie, Ivo Sanader. Mol S.A. şi Zsolt Hernádi au respins acuzaţiile şi au afirmat că nu au corupt niciodată un politician şi că nu au oferit mită nici pentru dobândirea drepturilor de control asupra INA.

În iulie 2011, Parchetul General al Ungariei a dispus demararea unei anchete împotriva unui autor necunoscut, cu suspiciunea săvârşirii infracţiunii de dare de mită în vederea încălcării obligaţiilor în relaţiile internaţionale. Parchetul a constatat că nu a fost săvârşită nicio infracţiune în interesul Mol şi din partea conducerii acesteia, astfel că a încheiat ancheta pe motivul lipsei infracţiunii. În 2013, instanţa maghiară a refuzat executarea mandatului de arestare european emis de către parchetul croat împotriva lui Zsolt Hernádi, motivând că, în opinia sa, mandatul a fost emis în acelaşi caz în care parchetul din Ungaria a efectuat deja cercetări şi a încheiat ancheta motivul lipsei infracţiunii, potrivit MTI.

Foto: Viktor Orban și Zsolt Hernádi (sursa: MOL)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Ea i-a „spart mațele” lui Bendeac!

2 Așa arată sfidarea României...

3 „Din peste 850 de milioane de dolari, în 1990 când a fost lichidată ICE Dunărea s-au găsit 20 de dolari”

4 Priviți ce urgie e în Marea Britanie! Meteorologi: Condițiile sunt "terifiante"

5 România are 18 miliardari, cu 7 mai mulți decât anul trecut