Șeful diplomației de la Chișinău: Nu-l lăsați pe Putin să ne țină în afara UE

Șeful diplomației de la Chișinău: Nu-l lăsați pe Putin să ne țină în afara UE

Republica Moldova vrea să devină cel mai nou membru al UE, sugerând să i se ofere o cale clară spre aderare atunci când Bruxelles-ul va anunța luna viitoare planurile de extindere, în ciuda temerilor că aderarea ar putea trage blocul într-un conflict înghețat și lung cu Moscova, scrie Politico.eu.

Nicu Popescu a făcut apelul în contextul aspirațiilor țării sale de aderare la UE. FOTO: Gov.md

Ministrul Afacerilor de Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a declarat că aspirațiile UE ale țării sale nu ar trebui să fie la cheremul Moscovei, care continuă să sprijine Transnistria.

„Totul ar fi mai ușor dacă o țară ca a noastră nu ar avea un conflict separatist – ne afectează securitatea, economia, capacitatea de control la frontieră – are efecte negative masive”, a recunoscut șeful diplomației de la Chișinău jurnaliștilor Politico.eu.

Susținută de Kremlin, Transnistria, o regiune situată de-a lungul graniței Republicii Moldovei cu Ucraina, a funcționat ca un stat nerecunoscut de la căderea U.R.S.S., păstrând drapelul cu secera și ciocanului din era sovietică și folosind limbă rusă drept oficială.

Totuși, Nicu Popescu susține că „nu este deloc” adevărat că impasul va afecta ambițiile de aderare a Republicii Moldova.

„Teritoriul controlat de guvernul nostru de la Chișinău poate adera la UE, indiferent de ceea ce se întâmplă în estul nostru și asta include situația din jurul Transnistriei”, a spus el, menționând că ,,nimeni nu vrea țări divizate în UE, dar menținerea țărilor la cheremul manipulării geopolitice și a conflictelor separatiste ar fi și mai rău pentru continent, pentru UE și pentru noi”, a afirmat oficialul.

Diplomații Republicii Moldova de la Bruxelles vor prezenta marți Comisiei un document, susținând că guvernul lor „a muncit din greu pentru a ancora ferm țara în familia națiunilor europene”.

Potrivit unui proiect analizat de cei de la Politico.eu, în săptămânile următoare „Moldova va lansa și un proces de auto-screening pentru a identifica nevoile legislative, pentru discuțiile de aderare așteptate”, deschizându-și calea de aderare la Uniunea Europeană.

Președintele pro-european al Republicii Moldova, Maia Sandu, a condamnat în repetate rânduri invazia Rusiei asupra Ucrainei și a spus că țara sa cu doar 2,6 milioane de locuitori trebuie să rupă legăturile strânse cu Moscova.

În iunie anul trecut, liderii UE au acordat Republicii Moldova și Ucrainei statutul de candidat la aderarea. De asemenea, Bruxelles-ul a oferit milioane de euro Chișinăului pentru ca să-l ajute să pună capăt dependenței de energia rusă. Totodată, a organizat o misiune civilă în urma avertismentelor din partea serviciilor de informații de la Kiev, potrivit cărora, politicienii pro-ruși planificau o lovitură de stat și să răstoarne guvernul.

Între timp, sondajele au arătat în mod constant că majoritatea cetățenilor moldoveni susțin aderarea la UE, iar aproape jumătate din populație are deja un pașaport UE, în mare parte, datorită legăturilor familiale cu România.

Într-o vizită în țară în luna mai, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a fost întrebat dacă conflictul transnistrean va întârzia procesul de aderare a Republicii Moldova, iar el a spus că nu, aducând drept exemplu alte state cu o problemă teritorială care sunt acum parte a UE.

„Există precedente ale statelor membre care au devenit state membre, având o problemă teritorială în interior – acesta este cazul Ciprului”, a spus el.

Cu toate acestea, la începutul acestui an, europarlamentarul Siegfried Mureșan, președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, a declarat pentru Politico. eu că „Moldova nu poate deveni membră a UE cu trupe rusești pe teritoriul său împotriva voinței Republicii Moldova însăși. Va trebui să rezolvăm acest lucru înainte de aderare”.

Bruxellesul va vorbi despre planurile sale de extindere în luna octombrie. Trei dintre candidații la aderare – Republica Moldova, Ucraina și Georgia – se confruntă cu ocuparea unei părți din teritoriul lor de către trupele ruse.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?