Şeful diplomaţiei iraniene, discuţie „sinceră” cu prinţul moştenitor al Arabiei Saudite

Şeful diplomaţiei iraniene, discuţie „sinceră” cu prinţul moştenitor al Arabiei Saudite

Ministrul de externe al Iranului a declarat că a avut vineri o discuţie „directă, sinceră şi productivă” cu prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, cu ocazia primei sale vizite în monarhia din Golf după apropierea dintre aceste două puteri regionale rivale.

Hossein Amir-Abdollahian a sosit joi la Riad, capitala Arabiei Saudite, unde a declarat că o cooperare în creştere între cele două ţări va aduce "unitate lumii musulmane" în pofida anilor de divergenţe în dosarele regionale.

În această dimineaţă am avut o întâlnire de 90 de minute cu prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman la Jeddah”, a declarat şeful diplomaţiei iraniene pe reţeaua de socializare X. A fost o „discuţie directă, sinceră şi productivă despre politica de bună vecinătate”, a adăugat el. Cei doi au afirmat importanţa „relaţiilor bilaterale stabile în toate domeniile”, precum şi a „securităţii şi dezvoltării pentru toţi” în regiune.

Agenţia iraniană de ştiri Irna a anunţat vineri seara că prinţul Mohammed bin Salman a acceptat invitaţia de a efectua o vizită în Iran.

Puternicul prinţ saudit, poreclit MBS, este persoana conduce de facto bogatul regat petrolier, tatăl său, regele Salman, fiind bătrân şi bolnav.

Prima întâlnire oficială

Potrivit agenţiei Irna, aceasta este „prima întâlnire oficială a unui înalt oficial (iranian)” cu Mohammed bin Salman.

Iranul, ţară majoritar şiită, şi Arabia Saudită, majoritar sunnită, sunt de mult timp în conflict, având poziţii opuse în numeroase dosare care privesc situaţia din Orientul Mijlociu, de la Siria până în Yemen. Cele două ţări au întrerupt legăturile oficiale în 2016, dar în martie anul acesta, Riad şi Teheran au anunţat restabilirea relaţiilor diplomatice în cadrul unui acord încheiat sub egida Chinei, notează Agerpres.

Joi, Hossein Amir-Abdollahian a asigurat că aceste relaţii merg „în direcţia bună”, în timpul unei conferinţe de presă alături de omologul său saudit, Faisal bin Farhan. Această vizită este un „preludiu al întâlnirii şefilor celor două state”, a spus el, fără a preciza când va vizita Arabia Saudită preşedintele iranian Ebrahim Raisi, la invitaţia regelui Salman.

Încălzirea relaţiilor dintre Iran şi Arabia Saudită trezesc speranţe pentru pace în Orientul Mijlociu, dar observatorii subliniază că aspectele majore aflate în dispută sunt departe de a fi soluţionate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”