Şeful diplomaţiei iraniene la Ankara pentru o întrevedere surpriză cu preşedintele Erdogan

Şeful diplomaţiei iraniene la Ankara pentru o întrevedere surpriză cu preşedintele Erdogan

Ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif, a efectuat miercuri o vizită surpriză la Ankara, în cadrul căreia urmează să fie primit de preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat preşedinţia turcă, relatează AFP.

Zarif urmează să fie primit de Erdogan miercuri după-amiază la sediul partidului de guvernământ din Turcia, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), a indicat preşedinţia, fără a da detalii suplimentare.

Această vizită survine în contextul în care tensiunile cresc în Siria unde regimul, susţinut de Teheran şi Moscova, doreşte să lanseze o ofensivă la Idleb (nord-vest), ultimul mare bastion al rebelilor susţinuţi de Ankara.

Situaţia din provincia Idleb a stârnit în ultimele zile preocuparea occidentalilor, care au avertizat marţi împotriva "consecinţelor catastrofale" ale unei ofensive militare, cu ocazia unei reuniuni ONU consacrate situaţiei umanitare din Siria.

Turcia a tras de asemenea semnalul de alarmă, ministrul său de externe Mevlüt Cavusoglu avertizând săptămâna trecută împotriva unei "soluţii militare" la Idleb, care, potrivit lui, ar provoca "un dezastru".

Ankara se teme în special de un aflux de refugiaţi în cazul unei ofensive de amploare în această provincie a cărei populaţie a crescut semnificativ în ultimii ani în contextul evacuării altor puncte rebele preluate de către forţele preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Regimul de la Damasc îşi propune să recupereze această regiune de la graniţa cu Turcia, dominată în proporţie de 60% de Hayat Tahrir Al-Sham (HTS, alcătuită din membri ai fostei filiale a Al-Qaida). De asemenea, în regiune se află numeroase grupuri rebele.

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că speră că ţările occidentale nu vor "împiedica operaţiunea antiteroristă" la Idleb.

Această regiune face parte, de asemenea, din "zonele de dezescaladare" create în Siria după negocierile de pace de la Astana, mediate de Rusia, Turcia şi Iran, trei actori cheie în acest dosar.

Turcia, care a desfăşurat trupe în nordul Siriei, a înfiinţat 12 posturi de observare în provincia Idleb în cadrul acestor zone de dezescaladare.

Ziarele proguvernamentale turce Hürriyet şi Sabah au indicat miercuri că armata turcă şi-a consolidat poziţiile la Idleb în ultimele zile cu ajutorul unor blocuri din beton.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 „Pupila” lui Ciolacu, 9 ani de închisoare după ce a încercat să ucidă cu maşina un poliţist pe motocicletă

3 Sociolog / „Săptămână care vine USR se va face țăndări și va trage și PNL după”

4 Fosta soție a lui Reghe rupe tăcerea. „Laurențiu mă ruga să divorțez întrucât cealaltă este gravidă. Ca și acu…

5 „Du-te măi și vaccinează-te. COVID-19 omoară!”. Mesajul devenit viral al medicului Gabriel Diaconu