Şeful diplomaţiei ucrainene solicită crearea unui tribunal special care să investigheze „crima de agresiune” a Rusiei împotriva ţării sale

Şeful diplomaţiei ucrainene solicită crearea unui tribunal special care să investigheze „crima de agresiune” a Rusiei împotriva ţării sale

„Împreună cu alte ţări, organizaţii şi instituţii, vom folosi toate instrumentele disponibile pentru a obţine dreptate pentru miile de victime nevinovate ale acestei crime şi nu vom avea linişte până când vinovaţii vor fi aduşi în faţa justiţiei”, a declarat Dmitro Kuleba în discursul său la conferinţa internaţională de la Haga privind crimele comise în Ucraina.

Deşi sistemul internaţional de justiţie penală este suficient de echipat pentru a investiga crimele de război, crimele împotriva umanităţii şi crima de genocid, instituţiile disponibile se confruntă cu dificultăţi juridice în investigarea crimei de agresiune împotriva Ucrainei, a mai spus el.

Kuleba a adăugat că „este necesar să se creeze un Tribunal Special capabil să tragă la răspundere leadershipul rus pentru acest tip de crimă”.

„În absenţa instrumentelor adecvate care să permită să se facă dreptate, ne vom întoarce la începuturile justiţiei penale internaţionale pentru a le crea”, a subliniat Kuleba.

Şeful diplomaţiei ucrainene a precizat că iniţiativa de a crea un Tribunal Special a fost deja susţinută de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Parlamentul European, Adunarea Parlamentară a NATO, Adunarea Parlamentară a OSCE şi Seimasul (Parlamentul) Republicii Lituaniene.

Iniţiativa de a crea un Tribunal Special nu are scopul de a „înlocui sau slăbi eforturile importante ale Curţii Penale Internaţionale şi ale altor instanţe şi tribunale internaţionale”, ci mai degrabă să le „suplimenteze”, a continuat el.

Mandatul Tribunei ad-hoc va fi investigarea şi urmărirea penală a crimelor de agresiune împotriva Ucrainei începând cu 24 februarie, vizând toate persoanele – inclusiv şefii de stat şi oficialii, a detaliat Kuleba.

„Justiţia este necesară şi pentru comunitatea internaţională în ansamblu pentru a pedepsi această încălcare a dreptului international, care este cea mai gravă încălcare de la cel de-al Doilea Război Mondial. Trebuie să punem capăt impunităţii şi să lăsăm generaţiilor viitoare o lume în care statul de drept este întotdeauna suprem”, a conchis ministrul ucrainean de Externe.

Ministrul olandez de Externe Wopke Hoekstra, care prezidează conferinţa, a făcut reiterat declaraţiile lui Kuleba, spunând că un tribunal special va umple un „vid” legal pentru a-i urmări penal pe autorii crimelor de război comise în Ucraina.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

2 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

3 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

4 VIDEO Ce a căutat Piedone la Istanbul?

5 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”