Șeful diplomației ucrainene: Zelenski și Putin nu pot sta la aceeași masă. Soluția de negocieri luată în calcul la Kiev

Șeful diplomației ucrainene: Zelenski și Putin nu pot sta la aceeași masă. Soluția de negocieri luată în calcul la Kiev

Șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, exclude posibilitatea unei reuniuni cu Volodimir Zelenski și Vladimir Putin la aceeași masă, așa cum sugerează un ziar din lumea arabă.

Volodimir Zelenski (stânga) și Vladimir Putin în cadrul singurei lor întâlniri oficiale FOTO EPA-EFE

Într-un interviu acordat pentru cotidianul italian „Corriere della Sera”, ministrul ucrainean de Externe afirmă că Vladimir Putin „nu este un partener de negocieri”.

Motivul? „A comis prea multe crime foarte grave”, explică el.

„Există şi alte modalităţi diplomatice de a negocia indirect. Dar este clar pentru noi că nu vom putea niciodată să-i vedem pe Putin şi Zelenski la aceeaşi masă”, a subliniat ministrul ucrainean, citat de Agerpres .

Potrivit lui Dmitro Kuleba, Kievul va putea negocia cu Moscova abia după retragerea trupelor ruse din teritoriul ucrainean, dar nu cu Putin.

„Acest obiectiv poate fi atins printr-un mix de război şi diplomaţie. Generalii noştri se ocupă de primul element, sarcina lor este de a-i face pe ruşi să se retragă şi să înţeleagă că este mai bine să discutăm decât să luptăm. Eu mă ocup de diplomaţie şi de dialog, ori de câte ori este posibil”, a spus ministrul de Externe al Ucrainei.

Întrebat cu cine altcineva ar putea avea loc negocieri dacă nu cu Putin, Kuleba a dat ca exemplu Inițiativa privind Marea Neagră care a permis timp de aproape un an Ucrainei să exporte cereale prin coridoare maritime delimitate. Acordul a fost încheiat indirect între Kiev și Moscova prin intermediul ONU și Turciei.

„Avem nevoie de o anumită creativitate pentru a găsi soluţii. Le vom căuta pe toate căile posibile, dar în momentul de faţă nu există condiţii: Rusia continuă să ne atace, preferă războiul în locul păcii”, a subliniat șeful diplomației ucrainene.

Citând surse diplomatice occidentale şi arabe, publicaţia libaneză „L'Orient-Le Jour” a dezvăluit că preşedintele Emiratelor Arabe Unite, Mohammed bin Zayed, vrea să-i aducă la aceeaşi masă pe Zelenski şi Putin la Summitul ONU COP28 privind problemele climatice programat pentru 30 noiembrie la Dubai. Mohammed bin Zayed ar fi inițiat acest demers la propunerea Papei Francisc.

Întrebat despre această iniţiativă, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat miercuri seara că decizia „îi aparţine preşedintelui Zelenski”.

„Am spus clar că, atunci când vine vorba de a decide viitorul Ucrainei, iar acest lucru este valabil şi în ceea ce priveşte orice potenţiale negocieri, Kievul este cel care decide în primul rând”, a afirmat oficialul american, potrivit Agerpres.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?