Şeful DNA: Practica judiciară a fost influenţată de efectele unor decizii ale CCR

Şeful DNA: Practica judiciară a fost influenţată de efectele unor decizii ale CCR

Procurorul-şef al DNA, Crin Bologa, a declarat, luni, că practica judiciară a fost influenţată în 2019 de efectele unor decizii ale Curţii Constituţionale, care au dus în multe cazuri la dezincriminarea unor fapte, excluderea de către instanţele judecătoreşti a unor probe şi rejudecarea unor dosare în care existau decizii definitive.

"Anul 2019, a fost un an complicat pentru DNA, plin de provocări, cum de altfel a fost pentru întreg Ministerul Public şi sistemul judiciar. DNA şi-a desfăşurat activitatea cu o conducere interimară, atât la nivelul cel mai înalt, cât şi la nivelul unor secţii şi servicii, ceea ce a făcut extrem de dificilă stabilirea şi urmărirea unei strategii de management eficace. Legile Justiţiei modificate în anul 2018 au schimbat condiţiile de numire şi de delegare a procurorilor în cadrul DNA, iar aceasta a determinat o fluctuaţie şi un deficit puternic de personal, în special în rândul procurorilor. Practica judiciară a fost influenţată în continuare de efectele unor decizii ale CCR, care au dus în multe cazuri la constatarea dezincriminării unor fapte, la excluderea de către instanţele judecătoreşti a unor mijloace de probă, iar în alte situaţii la rejudecarea unor cazuri definitiv judecate", a spus Bologa, la prezentarea raportului de activitate a DNA pe anul trecut.

În ceea ce priveşte volumul de activitate, el a precizat că numărul dosarelor de soluţionat rămâne mare, chiar dacă a scăzut faţă de cel înregistrat în 2018, iar acest trend descrescător se înregistrează şi în cauzele nou-înregistrate.

El a adăugat că o explicaţie a acestui trend descrescător trebuie căutată în scăderea, în ultimii trei-patru ani, a numărului sesizărilor primite de DNA. AGERPRES/(A - autor: Eusebi Manolache, editor: Claudia Stănescu, editor online: Irina Giurgiu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Fără sutien în brațele lui Alex Bodi / Oana Zăvoranu, petrecere de pomină la 48 de ani!

2 Cică vipera era agitată! / Amănunte picante despre despărțirea „cuplului prefăcătoriei”

3 Așa o fi?

4 Udrea investeşte în cel mai scump proiect imobiliar din România

5 Un fost atașat militar rus s-a dus la Deveselu ca turist. A pretins că se roagă la o biserică