Şeful Energoatom: Rusia foloseşte centrala nucleară de la Zaporijie ca bază militară

Şeful Energoatom: Rusia foloseşte centrala nucleară de la Zaporijie ca bază militară

Petro Kotin a declarat pentru BBC că, deşi pericolul ce ameninţă centrala este în continuare „mare”, deocamdată aceasta rămâne sigură. Aflată sub controlul forţelor ruseşti din luna martie, centrala de la Zaporojie este operată de angajaţi ucraineni. În ultimele zile, Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de atacuri asupra complexului – după ultimele lovituri, doi muncitori au fost răniţi, fiind transportaţi la spital, şi trei senzori de radiaţii au fost avariaţi.

Şeful companiei ucrainene de stat Energoatom susţine că cei nu mai puţin de 500 de soldaţi ruşi desfăşuraţi la centrală au poziţionat în zonă lansatoare de rachete. Afirmaţiile sale nu au putut fi verificate independent.

„Ei [forţele ruseşti] o folosesc [centrala atomică] drept scut împotriva forţelor ucrainene, deoarece ştiu că nimeni de partea ucraineană nu va face ceva. Forţele Armate ale Ucrainei sunt conştiente că e vorba de personal ucrainean şi că este o centrală a Ucrainei, unde se află cetăţeni ai săi; aşadar, nu ne vom apuca să ne ucidem oamenii, propriul personal şi să provocăm daune infrastructurii noastre”, a spus Kotin, precizând că angajaţii ucraineni sunt nevoiţi să lucreze sub presiune şi în condiţii periculoase, unii dintre ei fiind capturaţi, bătuţi şi torturaţi.

El susţine că Rusia are în vedere deconectarea centralei din sudul Ucrainei de la reţeaua energetică a ţării şi conectarea la cea a Rusiei.

Olecsandr Saiuk, primarul Nikopol, un oraş aflat pe malul opus al râului Dnipro, declara zilele trecute pentru BBC că au loc bombardamente „aproape în fiecare noapte” şi că loviturile sunt efectuate de către forţele ruseşti stabilite la centrala atomică.

Tensiunile crescute privind centrala de la Zaporojie au crescut îngrijorările cu privire la un potenţial accident nuclear major, determinând atât Kievul, cât şi comunitatea internaţională să-şi intensifice apelurile ca Moscova să permită inspecţii independente ale stării complexului.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat că „orice atac asupra unei centrale atomice este un lucru suicidar”, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat acţiunile Rusiei drept „terorism nuclear”.

Rusia a negat acuzaţiile, învinuind în schimb forţele ucrainene că au lansat atacuri asupra centralei, acestea soldându-se, potrivit Ministerului rus al Apărării, cu avarierea unei linii de înaltă tensiune.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro