Șeful executivului Cataloniei: Brexit-ul arată că separarea de restul Spaniei este posibilă

Decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană arată că dorința de independență a Cataloniei de Spania este justificată, a afirmat vineri șeful executivului catalan, Carles Puigdemont, citat de Reuters.

* LIVE UPDATE Referendum în Marea Britanie: Tabăra Brexit a câștigat cu 51,9% din voturi

Printre alți lideri ai mișcărilor naționaliste din Europa care au salutat rezultatul referendumului desfășurat joi în Marea Britanie, Puigdemont a afirmat că, în opinia sa, capacitatea Marii Britanii de a părăsi UE fără aprobarea statelor membre sugerează posibilitatea Cataloniei de a revendica independența fără consimțământul Spaniei.

''Acest lucru demonstrează că este perfect posibil de luat o decizie despre suveranitate la fel ca toate celelalte țări'', a menționat șeful executivului catalan într-o declarație.

Campania pentru independența Cataloniei a fost încurajată de referendumul din 2014 privind independența Scoției, unde în cele din urmă alegătorii scoțieni au optat pentru a fi în continuare parte a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Carles Puigdemont a trimis un mesaj de sprijin Scoției, al cărei premier Nicola Sturgeon a subliniat vineri că un al doilea referendum privind independența este acum ''extrem de probabil''. În scrutinul de joi, majoritatea scoțienilor au votat pentru rămânerea Marii Britanii în interiorul UE.

În ceea ce îl privește, premierul spaniol Mariano Rajoy a spus că Brexit-ul arată riscurile referendumurilor și al divizărilor născute din acestea.

Conform rezultatelor definitive, 51,9% dintre britanici au votat joi în favoarea Brexit-ului. Rata prezenței la vot a fost de 72,2%. Numărul votanților care s-au pronunțat pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană se ridică la 17.410.742 milioane.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Să sperăm că aceste lucruri nu se vor adeveri

2 Zvon / Serviciile secrete din NATO ar fi avertizat în legătură cu un „incident de securitate potențial cu impact…

3 Informație exclusivă / Nicușor Dan și Florin Cîțu se vor bate pentru Primăria Capitalei! Firea NU va candida! PM…

4 Așa o fi?

5 VIDEO Aceste roiuri imense de lăcuste se îndreaptă spre China! Tocmai au trecut de Bahrain!

recomandări

Te ia DNA: ISU

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Trucurile astea cu cărți sfidează gravitația