Șeful FBI este convins că ucigașul din Orlando a fost radicalizat pe internet

Șeful FBI este convins că ucigașul din Orlando a fost radicalizat pe internet

Șeful FBI James Comey și-a exprimat convingerea luni că ucigașul din Orlando a fost "radicalizat" în parte pe internet și s-a inspirat din diverse organizații extremiste, fără a fi "condus" de acestea, relatează AFP.

UPDATE Violența și homofobie, cocteilul ucigașului din Orlando (FOTO/VIDEO)

"Există indicii puternice de radicalizare a acestui ucigaș. Și o potențială inspirație din organizații teroriste străine", a declarat Comey, a doua zi după măcelul ce a făcut 49 de morți și 53 de răniți și a fost revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI).

"Noi suntem convinși că acest criminal a fost radicalizat cel puțin în parte pe internet", a precizat directorul Biroului Federal de Investigații din SUA, care a refuzat în mod explicit să pronunțe numele ucigașului.

Dar FBI "nu a văzut elemente care să sugereze că a fost o conspirație dirijată din străinătate sau că el făcea parte dintr-o anumită rețea", a notat Comey, după ce s-a întâlnit cu președintele Barack Obama.

"Nu este complet clar în acest stadiu care este grupul terorist pe care el aspira să îl susțină, cu toate că și-a exprimat în mod clar afinitatea în momentul atacului pentru SI", a subliniat responsabilul FBI.

În timpul masacrului, el a sunat la numărul de urgență 911 de trei ori. "În timpul apelurilor sale, el a spus că face acest lucru pentru șeful SI, pe care l-a numit și căruia i-a jurat credință, dar și-a exprimat de asemenea solidaritatea cu autorii atentatelor de la maratonul din Boston și cu un bărbat din Florida care a murit într-un atentat sinucigaș în Siria pentru Frontul al-Nosra, un grup în război cu Statul Islamic", a detaliat șeful FBI.

Faptul că autorii atentatelor din Boston și jihadistul din Florida nu au legătură cu SI "adaugă un pic de confuzie cu privire la motivele lui", a mai spus Comey.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Noul Nostradamus” din Brazilia, profeție care dă fiori

2 Familia de interlopi Kalu, tatăl și fiii care spărgeau dinții cu ciocanul de șnițele, în urmărire

3 Ce știe Fukuyama? / „Un colaps mult mai mare al Rusiei se va dezvălui în zilele următoare”

4 VIDEO Europa se pregătește de război? Un tren plin cu tancuri se poloneze se îndreaptă spre graniță

5 Înlăturarea lui Putin de la putere este deja pregătită, spun serviciile secrete ucrainene