Șeful FBI este convins că ucigașul din Orlando a fost radicalizat pe internet

Șeful FBI James Comey și-a exprimat convingerea luni că ucigașul din Orlando a fost "radicalizat" în parte pe internet și s-a inspirat din diverse organizații extremiste, fără a fi "condus" de acestea, relatează AFP.

UPDATE Violența și homofobie, cocteilul ucigașului din Orlando (FOTO/VIDEO)

"Există indicii puternice de radicalizare a acestui ucigaș. Și o potențială inspirație din organizații teroriste străine", a declarat Comey, a doua zi după măcelul ce a făcut 49 de morți și 53 de răniți și a fost revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI).

"Noi suntem convinși că acest criminal a fost radicalizat cel puțin în parte pe internet", a precizat directorul Biroului Federal de Investigații din SUA, care a refuzat în mod explicit să pronunțe numele ucigașului.

Dar FBI "nu a văzut elemente care să sugereze că a fost o conspirație dirijată din străinătate sau că el făcea parte dintr-o anumită rețea", a notat Comey, după ce s-a întâlnit cu președintele Barack Obama.

"Nu este complet clar în acest stadiu care este grupul terorist pe care el aspira să îl susțină, cu toate că și-a exprimat în mod clar afinitatea în momentul atacului pentru SI", a subliniat responsabilul FBI.

În timpul masacrului, el a sunat la numărul de urgență 911 de trei ori. "În timpul apelurilor sale, el a spus că face acest lucru pentru șeful SI, pe care l-a numit și căruia i-a jurat credință, dar și-a exprimat de asemenea solidaritatea cu autorii atentatelor de la maratonul din Boston și cu un bărbat din Florida care a murit într-un atentat sinucigaș în Siria pentru Frontul al-Nosra, un grup în război cu Statul Islamic", a detaliat șeful FBI.

Faptul că autorii atentatelor din Boston și jihadistul din Florida nu au legătură cu SI "adaugă un pic de confuzie cu privire la motivele lui", a mai spus Comey.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Citiți și voi ce măcel pun la cale Firea și Cercel!

2 ULTIMA ORĂ / Documentul care-l înfundă pe Arafat / Sursă: Procurorii DNA trebuie să facă un singur lucru

3 Amănunte / Fotografia a fost făcută luni în biroul premierului / Surse spun că autorul ar fi Ionel Dancă, șeful Ca…

4 Așa o fi? Șeful Cancelariei premierului prins într-o afacere patronată de controversatul șef de la Resurse Min…

5 BREAKING / Președintele interimar al Senatului, pesedistul Cazanciuc, cere CCR să îl scape pe Tăriceanu de cel m…

recomandări

Te ia DNA: BĂDULESCU ALINA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

America literară - o hartă a celor mai bune cărți pentru fiecare stat - partea I