Șeful Gabonului în tranziție a promis democratizarea instituțiilor de putere din țară

Șeful Gabonului în tranziție a promis democratizarea instituțiilor de putere din țară

Generalul Bris Kloter Oligi Nguema a remarcat că este vorba despre reorganizarea instituțiilor statului de putere „pentru a le face instrumente mai democratice, mai conforme cu standardele internaționale în ceea ce privește respectarea drepturilor omului, libertăților fundamentale, democrației și statului de drept”.

Militarii gabonezi anunțând preluareaputerii. Foto: Arhiva Adevărul

Generalul Bris Cloter Oligi Nguema, care a fost numit de organizatorii loviturii militare din Gabon ca șef al statului de tranziție, a promis că va reorganiza instituțiile statului de putere și le va face mai democratice.

Este vorba de reorganizarea [instituțiilor de stat ale puterii] pentru a le face instrumente mai democratice, mai conforme cu standardele internaționale în ceea ce privește respectarea drepturilor omului, libertățile fundamentale, democrația și statul de drept, precum și lupta împotriva corupției, care în țara noastră a devenit ceva obișnuit”, a spus acesta, conform AFP .

Un grup de militari gabonezi de rang înalt a anunțat pe 30 august la televiziunea națională că au ajuns la putere. Printre rebeli s-au numărat reprezentanți ai Gărzii Republicane, conduse de Nguema, ai serviciilor de securitate, ai armatei și ai poliției. Puciștii au anulat rezultatele alegerilor din 26 august, care au fost câștigate de Ali ben Bongo Ondimba, care candida pentru al treilea mandat. Armata a spus că președintele „este în arest la domiciliu înconjurat de familia și de medicii lui”. Ulterior, pe 30 august, la o ședință a generalilor, Nguema a fost declarat lider pentru perioada de tranziție, urmând să depună jurământul pe 4 septembrie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat