Șeful Institutului de Cercetare Aerospațială, trimis în judecată pentru o pagubă de 5 milioane de euro

Șeful Institutului de Cercetare Aerospațială, trimis în judecată pentru o pagubă de 5 milioane de euro

DNA l-a trimis în judecată pe Cătălin Nae, directorul general al Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare Aerospațială, pentru abuz în serviciu, acesta fiind acuzat că ar fi provocat instituției un prejudiciu de 5 milioane de euro.

Nae Cătălin este acuzat de abuz în serviciu. Foto: Arhivă

Cătălin Nae, la data faptei și în prezent director general, respectiv președinte al consiliului de administrație al Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli” - INCAS București, este acuzat de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Alături de el vor fi judecate alte patru persoane fizice, administratori ai unor societăți comerciale, pentru complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Contracte cu firme fantomă, prejudiciu de 5 milioane de euro

"În perioada 2012 – 2014, inculpatul Nae Cătălin, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi încheiat un număr de 12 contracte cu societăți comerciale, cu un comportament de tip „fantomă”, controlate de ceilalți patru inculpați, în condițiile în care acesta ar fi cunoscut faptul că agenții economici respectivi nu puteau să îndeplinească prestațiile (în domeniul cercetării aeronautice) la care se obligaseră, neavând capacitatea obiectivă să execute astfel de activități (nu dispuneau de capital uman și tehnic).

În contextul menționat mai sus, Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”, a achitat societăților respective suma totală de 21.495.199 lei (aprox. 5.000.000 euro), ce constituie un prejudiciu în dauna institutului concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru societățile celor patru oameni de afaceri", transmit procurorii.

DNA susţine că în dosar au fost dispuse sechestre, menţionând că Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli” a precizat că nu se constituie parte civilă în cauză.

Cauza va fi judecată de Tribunalul Bucureşti.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”