Șeful mercenarilor Wagner susține că știe planul lui Putin în privința Ucrainei: „Va conveni tuturor deocamdată”

Șeful mercenarilor Wagner susține că știe planul lui Putin în privința Ucrainei: „Va conveni tuturor deocamdată”

Șeful mercenarilor Wagner, oligarhul Evgheni Prigojin, un aliat al lui Vladimir Putin în războiul din Ucraina, susține că obiectivul Kremlinului este să ocupe în întregime regiunile Donețk și Lugansk, pe care conducerea de la Moscova le consideră, din 30 septembrie 2022, drept „republici” ale Rusiei.

Evgheni Prigojin FOTO Profimedia

„Din câte am înțeles, trebuie să obținem republicile Donețk și Lugansk”, a declarat Prigojin într-un interviu acordat bloggerului militar Semion Pegov.

Potrivit lui Prigojin, acesta este un obiectiv-cheie al Kremlinului care, „în principiu, va conveni tuturor deocamdată”.

Totuși, Prigojin spune că acest obiectiv nu este realizabil mai devreme de un an și jumătate, chiar doi.

„Dacă trebuie să ajungem la Nipru, atunci va dura aproximativ trei ani”, a adăugat el, referindu-se la ocuparea aproape în întregime a alte două regiuni ucrainene considerate de Moscova drept „republici” ale Rusiei, și anume Herson și Zaporojie.

La 30 septembrie 2022, Vladimir Putin a anunțat anexarea regiunilor Donețk, Herson, Lugansk și Zaporojie în baza unor așa-zise referendumuri. La fel ca în cazul peninsulei Crimeea, alipită de Rusia în martie 2014, aceste referendumuri au fost organizate în mod ilegal, sub patul puștii.

În plus, Rusia revendică cele patru regiuni ucrainene în totalitate, deși le controlează doar parțial. Comunitatea internațională refuză să recunoască orice pretenție teritorială a Moscovei, care, de altfel, s-a angajat în documente anterioare să garanteze suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Pe de altă parte, Prigojin, ale cărui declarații merită să fie privite cu scepticism, susține că nu are ambiții politice. El spune că își dorește doar ca cei din comandamentul de vârf al armatei ruse să înțeleagă situația soldaților aflați în prima linie.

„Dacă un general ar merge în tranșee și ar vorbi cu soldații, atunci soldații, sincer, în situația actuală, vor fi pur și simplu al naibii de uimiți și foarte mulțumiți. Asta va fi suficient pentru ca ei să înțeleagă că nu stau singuri acolo cu problemele lor”, afirmă șeful Wagner, care în ultimele săptămâni și-a mai domolit criticile la adresa Ministerului rus al Apărării.

Un critic înfocat al comandamentului militar rus, Evgheni Prigojin, în vârstă de 61 de ani, era văzut la un moment dat drept unul dintre „șoimii” care ar căuta să-i succedeze lui Putin la Kremlin.

Compania sa de mercenari, Wagner, ar avea circa 50.000 de oameni în Ucraina, dintre care 40.000 recrutați din închisorile din Rusia. Mercenarii Wagner sunt cunoscuți pentru abuzurile, crimele și jafurile comise în alte țări devastate de conflicte, printre care Siria și Libia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...