Șeful Mossadului: Vom fi de „partea dreaptă a istoriei” în cazul unei crize israeliene

Șeful Mossadului: Vom fi de „partea dreaptă a istoriei” în cazul unei crize israeliene

Toți cei șase foști șefi Mossad în viață fie s-au opus în mod explicit deciziei Knesset-ului de a aproba legislația privind caracterul rezonabil al deciziilor guvernamentale, fie au cerut o pauză pentru a se ajunge la un compromis.

Șeful Mossad David Barnea a făcut declarații despre o posibilă criză constituțională FOTO EPA-EFE

Directorul Mossadului, David Barnea, a declarat luni că abrogarea de către guvern a legislației privind caracterul rezonabil al deciziilor guvernamentale nu a adus încă agenția în pragul unei dileme juridice, dar că, dacă se ajunge într-un astfel de punct, Mossadul va rămâne loial în primul rând statului de drept.

Bernea a făcut o declarație la televiziunea israeliană subliniind într-o formulare apropiată că, dacă guvernul va merge pe o cale greșită, agenția sa va fi de „partea dreaptă a istoriei” - dar că un astfel de punct nu a fost încă atins.

Potrivit Jerusalem Post au existat tensiuni mari în cadrul Mossadului pe acest subiect, iar în acest context Barnea încearcă să mențină coeziunea agenției de spionaj, permițând în același timp un dialog deschis între agenții săi.

Luni, mai mulți oficiali din Mossad au purtat un dialog cu Barnea cu privire la politica guvernamentală, nefiind clar cine a avut inițiativa acestei întâlniri.

Toți cei șase foști șefi Mossad în viață fie s-au opus în mod explicit abrogării legislației, fie au cerut o pauză pentru a ajunge la un compromis.

Cinci dintre cei șase l-au acuzat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu că a dezbinat națiunea, în timp ce Yossi Cohen a declarat că votul trebuie să fie suspendat pentru a oferi mai mult timp pentru dialog.

Până în prezent, agenților Mossad din rangurile inferioare li s-a permis să participe la proteste fără a se identifica, iar acest lucru a contribuit la prevenirea demisiilor.

Cu toate acestea, Mossadul nu poate oferi asigurări că adoptarea noii legi sau acțiuni suplimentare împotriva puterii judecătorești nu va avea drept consecință demisii pe scară largă, așa cum se întâmplă în rândul rezerviștilor din IDF.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?