Șeful NATO, despre încheierea războiului din Ucraina: „Dacă Putin depune armele, vom avea pace”

Șeful NATO, despre încheierea războiului din Ucraina: „Dacă Putin depune armele, vom avea pace”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că nu ar trebui să existe așteptări pentru încheierea rapidă a războiului din Ucraina.

Jens Stoltenberg FOTO EPA-EFE

„Majoritatea războaielor durează mai mult decât se anticipa când au început”, a subliniat Stoltenberg într-un interviu acordat grupului de presă german Funke.

„De aceea, trebuie să ne pregătim pentru un război de lungă durată în Ucraina”, a adăugat el, citat de AFP și Agerpres .

Războiul la scară largă în Ucraina a început la 24 februarie 2022 din ordinul lui Vladimir Putin. Armata ucraineană desfăşoară de la începutul lunii iunie o contraofensivă menită respingerii forţelor invadatoare.

„Toţi dorim o pace rapidă”, a continuat secretarul general al NATO.

„Dar, în acelaşi timp, trebuie să recunoaştem: dacă preşedintele (Volodimir, n. red.) Zelenski şi ucrainenii încetează să lupte, ţara lor nu va mai exista”, a precizat Jens Stoltenberg.

„Dacă preşedintele (Vladimir, n. red.) Putin şi Rusia depun armele, vom avea pace”, a insistat el.

În ceea ce priveşte dorinţa conducerii de la Kiev de a adera la NATO, Jens Stoltenberg a spus că „nu există nicio îndoială că, mai devreme sau mai târziu, Ucraina va fi în NATO”.

Ucraina s-a apropiat de NATO în timpul summitului Alianţei din iulie, a apreciat el.

„Când se va termina acest război, vom avea nevoie de garanţii de securitate pentru Ucraina. Altfel, istoria s-ar putea repeta”, a conchis Stoltenberg în acest interviu publicat duminică.

La summitul NATO de la Vilnius, desfășurat în iulie, statele membre au convenit că Ucraina ar putea adera la Alianța Nord-Atlantică odată ce anumite condiţii vor fi îndeplinite, printre care reforme care să protejeze democraţia şi statul de drept.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB