Șeful Pentagonului a cerut opinia Londrei înaintea loviturilor aeriene americane din Siria

Șeful Pentagonului a cerut opinia Londrei înaintea loviturilor aeriene americane din Siria

Ministrul american al apărării James Mattis a cerut opinia Marii Britanii în legătură cu responsabilitatea liderului sirian Bashar al-Assad pentru recentul atac chimic din Siria, înainte ca Washingtonul să lanseze, vineri la primele ore, lovituri aeriene asupra bazei militare Shayrat, situată în provincia Homs din centrul Siriei, a declarat ministrul britanic al apărării Michael Fallon, potrivit Reuters.

Într-o escaladare a evenimentelor din Siria, două distrugătoare americane staționate în estul Mediteranei au lansat, în jurul 00:40 GMT, 59 de rachete Tomahawk către baza aeriană siriană Shayrat, ca răspuns la atacul cu gaz toxic comis marți asupra localității Khan Shaykhun.

''Ministrul american al apărării Jim Mattis m-a consultat ieri la începutul serii în legătură cu evaluarea noastră privind culpabilitatea regimului pentru atacul cu arme chimice și am analizat nevoia de a înțelege și a trata orice probabile reacții ale Rusiei la atac'', a declarat Fallon pentru postul de televiziune BBC.

''Apoi el a examinat diferite opțiuni de prezentat președintelui, după care ulterior mi-a telefonat pentru a ne informa despre decizia președintelui și despre atac, iar prim-ministrul nostru a fost informat constant pe parcurs'', a spus oficialul britanic.
Atacurile aeriene americane asupra bazei Shayrat s-au soldat cu șase morți, mai mulți răniți și importante pagube materiale , conform unui comunicat al armatei siriene difuzat vineri dimineață.

Aceste lovituri aeriene, prima operațiune militară a SUA împotriva regimului sirian, au fost efectuate cu "59 de rachete de croazieră" Tomahawk, a indicat Casa Albă, precizând că acestea au vizat baza aeriană Shayrat "asociată programului" de arme chimice al Damascului și "direct legată" de evenimentele "oribile" de marți.

Marți, un atac chimic imputat armatei siriene împotriva orașului Khan Shaykhun, din nord-vestul Siriei, s-a soldat cu cel puțin 86 de morți și a provocat indignarea internațională. Imaginile cu victime, femei și copii agonizând, au șocat lumea.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa