Şeful Pentagonului: Strategia rusă vizează spargerea unităţii NATO

Şeful Pentagonului: Strategia rusă vizează spargerea unităţii NATO

Strategia Rusiei faţă de Occident se rezumă la acte pe care ea le consideră 'neglijabile' cu scopul de a diviza şi a slăbi democraţiile din lume, a apreciat marţi ministrul apărării american Jim Mattis, catalogând drept 'periculos' acest comportament al Moscovei, informează France Presse.

'Ei (ruşii) au îndepărtat însemnele de pe uniformele soldaţilor lor şi au intrat în Crimeea', a evocat fostul general de marină, întrebat de jurnaliştii acreditaţi la Pentagon despre natura acţiunilor Rusiei, amintind în cazul dat de ocuparea peninsulei ucrainene în martie 2014 de către 'omuleţii verzi' ai Moscovei. 'Ei spun că nu au nimic de a face cu separatiştii din estul Ucrainei', a spus în continuare ministrul american, remarcând: 'Nu ştiu cum pot spune asta şi să-şi păstreze seriozitatea'.

'Este foarte clar că ei s-au amestecat în alegerile altora', a subliniat şeful Pentagonului. 'Ei fac lucruri pe care le consideră neglijabile. Ei încearcă să spargă unitatea Alianţei Nord-Atlantice', consideră Jim Mattis.

NATO a anunţat marţi că a decis retragerea acreditărilor pentru şapte membri ai misiunii ruse de pe lângă Alianţă şi a respins trei cereri pentru acreditări suplimentare ca urmare a otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia la 4 martie pe teritoriul Marii Britanii.

Aceste măsuri se adaugă celor 121 de expulzări deja decretate începând de luni de către 26 de ţări, între care SUA şi 18 state membre ale UE, în cadrul represaliilor coordonate de către Occident, un gest fără precedent chiar şi în perioada Războiului rece.

'Rusia a ales să fie un adversar strategic, pe punctul de a se angaja în activităţi periculoase', a afirmat şeful Pentagonului, potrivit căruia răspunsul la acest tip de comportament este acela de a 'arăta cât de uniţi suntem'.

'Reţineţi ce este emblematic pentru toate ţările care expulzează diplomaţi ruşi în acest moment', a atras atenţia el. 'Unele au regină, altele un preşedinte, dar toate sunt democraţii. Şi cred că acesta este răspunsul pe care trebuie să-l dăm', a spus în încheiere Jim Mattis. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Au dat-o la ziar! / „Nu mai urla când faci sex!” / Anunțul pus pe ușa unui apartament din Turda

2 Ce ne așteaptă după ciclonul polar. Vreme siberiană în România: când se mai anunță căderi masive de zăpadă

3 Medic pediatru din Timișoara prins sub un pod în compania unui adolescent de 16 ani. Băiatul avea șlițul desfăcut

4 Victor Pițurcă și șeful Romarm au fost reținuți de DNA

5 Foarte interesant! / De ce a venit șeful KazMunaiGaz, patronul Rompetrol, în România